Crònica 02/11/2011

El PP fa públic un programa que preveu recuperar competències

El PP ha fet públic, finalment, el seu programa electoral complet. De marcat to econòmic, preveu recentralitzar competències i considera una "segona descentralització" en matèria d'ens locals.

Oriol March
2 min
El PP, encapçalat per Mariano Rajoy, va aprovar per unanimitat el seu programa electoral dilluns a Santiago de Compostel·la.

Barcelona.El PP va fer públic ahir, només dos dies abans de l'inici de la campanya, el seu programa electoral. Presidit per les paraules "confiança", "ocupació", "reformes" i "educació", el document desgrana el full de ruta cap a la Moncloa del PP, de marcat to econòmic. Passa de puntetes per assumptes espinosos -la reforma de la llei de l'avortament o la pròrroga de les centrals nuclears- i n'hi ha d'altres que obvia, com és el cas de transvasament de l'Ebre i la futura legalitat dels matrimonis homosexuals.

Economia i fiscalitatLlei d'emprenedors i suport a la petita i mitjana empresa

És la part més previsible del programa. Mariano Rajoy, candidat del PP a les eleccions, fa mesos que insisteix en aquest punt. Es farà una llei d'emprenedors per afavorir la creació d'ocupació i cada nova contractació que faci una empresa se subvencionarà amb 3.000 euros. El programa també determina rebaixes en l'IRPF per a persones estalviadores i disminució de l'impost de societats per a empresaris.

Model territorialDelimitació de competències i "segona descentralització"

"És urgent delimitar les competències de les administracions per evitar duplicitats i malbarataments", assegura el programa del PP, que obre la porta a aplicar sancions a aquells ens que ultrapassin les seves atribucions. Amb els epígrafs d'eficàcia i transparència s'anuncia una "segona descentralització" enfocada als ens locals.

CorrupcióMés transparència i protecció de funcionaris que destapin trames

Les mesures més clares del PP en matèria de lluita contra la corrupció són l'elaboració d'una llei de transparència i la creació d'un portal d'accés a la informació pública. El programa dels populars també preveu la "protecció" de treballadors públics que denunciïn "activitats corruptes i fraudulentes".

ImmigracióUn examen d'espanyolitat per accedir a la ciutadania

El programa del PP exigeix als nouvinguts el coneixement de valors "fonamentals" de la Constitució i de qüestions històriques espanyoles, a més del domini de la llengua. I afegeix: "Es donarà la solemnitat adequada a l'acte d'adquisició de la nacionalitat espanyola".

Tribunal ConstitucionalLes seves sentències s'estenen a normes no recorregudes

Es proposa que s'apliquin sentències del Tribunal Constitucional a normes que no hagin estat recorregudes a l'alt tribunal. Vol reestablir el recurs d'inconstitucionalitat prèvia en els estatuts d'autonomia.

LlenguaAposta pel model trilingüe a les autonomies

En el preàmbul dedicat a l'aspecte lingüístic, el PP defensa el dret dels pares a triar la llengua vehicular de l'ensenyament dels seus fills. Després, però, aposta per un model trilingüe en aquelles comunitats amb llengua pròpia.

PrivatitzacionsObre la porta a privatitzar televisions autonòmiques

El programa del PP defensa "promoure reformes legislatives" per privatitzar televisions públiques autònomiques i locals. També en vol limitar la despesa.

Política exteriorRecuperar la relació bilateral amb els Estats Units

Rajoy es proposa recuperar la relació bilateral que José María Aznar tenia amb els Estats Units. Seria un gir en la política exterior espanyola després que Zapatero s'hagi centrat en l'escena europea.

stats