INFRAESTRUCTURES
Crònica 16/03/2012

El PP diu ara que el corredor mediterrani no és una "prioritat"

Una setmana després que el govern espanyol considerés el corredor mediterrani una obra "prioritària", el PP va enviar un missatge oposat. Va tombar una moció al Congrés per defensar el projecte.

Joan Faus / Joan Serra
2 min
Traçat ferroviari a l'Hospitalet de l'Infant, a la demarcació de Tarragona.

MADRID / BARCELONAEl Govern ha rebut un degoteig de posicionaments procedents de Madrid que enterboleixen l'execució del corredor mediterrani, una de les infraestructures ferroviàries que la Generalitat i la societat civil -catalana i valenciana- consideren capitals per al desenvolupament econòmic. L'últim exemple d'aquests obstacles per prioritzar el traçat mediterrani -inclòs per la Comissió Europea a la xarxa transeuropea de transport amb cofinançament comunitari- és la moció rebutjada ahir al Congrés que pretenia catalogar el corredor mediterrani com "la prioritat en matèria de transport ferroviari de mercaderies".

El text, presentat per CiU, no va prosperar per 175 vots en contra, 129 a favor i 5 abstencions. La federació nacionalista havia arribat a un acord verbal amb el PP per garantir-se el seu vot afirmatiu després d'introduir matisos a la moció inicial. El PSOE, però, va rebutjar votar aquest canvi, fet que va obligar el ple a pronunciar-se sobre el text original. I el PP va decidir oposar-s'hi, un vot en contra secundat pel PNB. El diputat Pere Macias (CiU) va expressar la seva "frustració" pel fet que la moció no avancés, per culpa de la "batalla partidista" entre PP i PSOE. CiU havia argumentat al Congrés que la defensa del corredor mediterrani "no és una demanda catalana" sinó que significava una "profunda reforma de la política d'infraestructures de l'Estat". Fonts del PSC van detallar a l'ARA que no van acceptar el canvi en la moció original per la pèrdua de pes de la paraula "prioritat" en el text que CiU havia pactat inicialment amb el grup del PP.

Exempcions legals a l'Eurovegas

A més de mostrar la seva preocupació per l'endarreriment en l'execució d'algunes infraestructures -com l'arribada de l'AVE fins a Figueres-, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, també es va referir ahir al projecte d'Eurovegas. En un acte al Círculo Ecuestre, Recoder va detallar que el Govern només estudiarà alguna "exempció raonable" en matèria de lleis per facilitar la construcció del complex de Sheldon Adelson. Recoder va puntualitzar que si fa uns mesos Madrid anava al davant de Barcelona, ara la pugna s'ha equiparat.

stats