Crònica 31/01/2011

El PP té a punt la reconquesta però el PSOE es prepara per resistir

J.r.
2 min
Rajoy es veu guanyador el 2012 però conté l'eufòria al PP.

Saragossa.La setmana passada, Mariano Rajoy va sortir més que satisfet de la convenció que els populars van fer a Sevilla. Tot havia anat com estava previst. Fins i tot es va permetre el luxe de no mencionar a Zapatero en el seu discurs final i apel·lar només al cor dels que -com ell- creuen que cal regenerar la "nació espanyola" després de dues legislatures de socialistes al poder. Per al PP, la capital andalusa, on governa el PSOE, és un símbol en el camí per reconquerir la Moncloa. Una setmana després, l'eufòria popular s'ha contingut. El president espanyol ha aconseguit una carambola política que semblava molt complexa, el pacte amb els agents socials, i ha recuperat una certa iniciativa. La convenció del PSOE a Saragossa li ha donat ressò mediàtic i li ha permès reivindicar-se davant dels seus, preocupats pels sondejos i desorientats per algunes de les reformes empreses pel govern espanyol.

L'ambient que s'ha viscut en una i altra trobada, però, és el termòmetre per saber en quin moment es troba cada partit. El PP va fer la convenció en un gran hotel, amb uns 2.500 participants i en un format propi d'un gran espectacle televisiu, amb una wikiconvenció pensada a mida perquè els joves del partit fessin preguntes inofensives al seu líder, Rajoy. El repte, que van aconseguir, era concretar poques propostes i pivotar el debat en moltes paraules abstractes, dòcils, per no espantar cap votant ( i menys a Catalunya). El PP sap que ara ha d'aglutinar tots el sectors i que, per tant, el missatge ha de ser d'unitat, lideratge i confiança econòmica.

El PSOE ha optat per una ciutat més dura que Sevilla i amb un fred punxegut que es colava a l'auditori on es feia la convenció, molt més auster i menys concorregut. Aquí hi ha hagut debat dur sobre el model d'Estat i s'han concretat idees per recuperar un electorat progressista desconcertat i desmobilitzat. "No hi ha res perdut ni res guanyat", va avisar José Blanco, preparant el partit per a la resistència. I els militants socialistes van tornar ahir a casa més abrigats ideològicament, una mica més reconfortats, per combatre la fredor de les enquestes.

stats