Crònica 22/06/2011

El PP suma el novè regidor i dificulta més el govern a CiU

Albert Balanzà
2 min
Alicia Sánchez-Camacho i Alberto Fernández Díaz contents durant la campanya.

Barcelona."Quan l'Alberto presenta un recurs és perquè té possibilitats de guanyar-lo". Així, en conversa informal, s'expressava fa uns dies el futur alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a uns periodistes. Ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va acceptar el recurs contenciós-electoral del PP que valida 57 vots comptats i recomptats en primera instància com a nuls. La conclusió de l'estira-i-arronsa de sufragis fa sumar als populars el novè regidor, Elisa Casanova, en detriment del quinzè de la federació, Elena Turalló, quan només falten deu dies per a la presa de possessió de Trias com a alcalde de Barcelona.

Ahir, a la vista de la decisió del TSJC, el primer tinent d'alcalde de facto del nou govern municipal, Joaquim Forn, va assegurar que CiU està quasi obligada a presentar recurs però la realitat i els pocs dies que falten perquè comenci el mandat també implica que l'equip del nou alcalde treballi amb un cartipàs de tretze regidors i no de catorze, l'alcalde a banda. L'eliminació de Turalló, fins ara consellera de les Corts, facilita la tria de Francina Vila com a regidora d'aquest districte.

L'1 de juliol, doncs, el nou govern de CiU a l'Ajuntament de Barcelona començarà el mandat municipal amb l'equip de regidors més curt des de la recuperació de la democràcia. L'ara cap de l'oposició, Jordi Hereu, va tancar el 2007 un cartipàs de divuit edils, entre els catorze regidors del PSC i els quatre d'ICV-EUiA, però els tretze més un de CiU suposen un nou rècord que contrasta amb els 25 que s'han donat en tres ocasions per la suma del PSC, ICV i ERC. Els tretze regidors que acompanyaran Trias, cinc dels quals han estat elegits ja com a tinents d'alcalde, només tindran un cert relax de funcions pel reforçament de la figura dels gerents. CiU i ERC sumaran 16 regidors, els mateixos que el PSC i ICV-EUiA. El PP, amb nou, decantarà la balança entre blocs.

Però alguns d'aquests tinents d'alcalde també hauran de ser regidors de districte i Forn ahir també va reiterar que hi haurà menys comissionats i delegats que en l'anterior mandat. Ni CiU ni el PP, a més, van interpretar que la lluita pel regidor que balla afectés les relacions entre els dos grups. Ni per millorar-les ni per empitjorar-les. CiU continua sense mullar-se a favor d'un pacte preferencial i dóna joc igualment al PP i al PSC.

stats