Crònica 10/04/2012

El PP s'enreda amb el copagament sanitari

El PP no s'aclareix amb les fórmules per finançar la sanitat. La direcció del partit va limitar a una "reflexió personal" la proposta del ministre d'Economia, Luis de Guindos, per fer pagar en funció de la renda.

J.r.
2 min
El vicesecretari general del PP, Carlos Floriano, va desautoritzar ahir la idea de De Guindos d'implantar un copagament per renda.

MADRID.Ahir va quedar acreditat que si un debat parteix per la meitat les files de la dreta espanyola a hores d'ara és el copagament sanitari. Mariano Rajoy va deixar clar fa setmanes que no és "partidari" d'arribar a aquesta opció per finançar la sanitat pública. La direcció del partit, escaldada pel cost electoral de les reformes a Andalusia i Astúries, tampoc. Per evitar cap possible indici de dubte, el president espanyol va donar via lliure perquè el vicesecretari general d'Organització, Carlos Floriano, desautoritzés en públic la proposta del seu ministre d'Economia, Luis de Guindos.

En una entrevista a la cadena SER, el responsable de les finances espanyoles va rebutjar el copagament però va admetre que l'executiu del PP estava estudiant la possibilitat de fer pagar determinades prestacions sanitàries als ciutadans que cobrin més de 100.000 euros.

Mesures alternatives

Floriano es va desmarcar d'aquestes declaracions i les va limitar a una "reflexió personal" del ministre. Un toc d'alerta a De Guindos, representant de l'ala més ultraliberal del govern espanyol i un dels membres més allunyats del dia a dia del partit.

El número 3 del PP li va recordar que és la ministra de Sanitat, Ana Mato, qui marca el discurs oficial, una persona que conserva una forta influència al carrer Génova i que fins ara s'ha oposat a mesures d'aquest tipus.

Els populars van subratllar ahir que l'estalvi d'uns 7.000 milions en sanitat -la resta és en educació- s'ha d'aconseguir a través de mesures consensuades com la targeta sanitària única, la cartera de serveis bàsics comuna per tot l'Estat, una central de compres centralitzada i la recepta electrònica.

Les contradiccions que van esclatar ahir, i que fa setmanes que es couen, no són puntuals. Evidencien que no hi ha un consens intern clar. El president del Congrés, Jesús Posada, va admetre ahir que a ell el copagament no li agrada però que "també s'ha d'estudiar". Amb tota aquesta remor de fons, no és casual que Mariano Rajoy es reunís a la tarda amb els principals afectats, De Guindos i Mato, per marcar el rumb que vol prendre en sanitat.

Fer pagar pels medicaments

Per rebaixar la polèmica, el govern del PP va limitar només l'eventual progressivitat que defensava De Guindos als medicaments. Segons els seus càlculs, la despesa farmacèutica a Europa és el 15% del total dedicat a sanitat, mentre que a l'estat espanyol representa el 25%.

El responsable de sanitat del PP, José Ignacio Echániz, va defensar aquesta tesi en una entrevista a RNE i va citar el cas d'Emilio Botín, president del Banc Santander, per preguntar-se si tots els espanyols han de pagar els fàrmacs dels més rics. Aquesta és una idea que va formular fa temps la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que aquest matí es reunirà amb Rajoy a la Moncloa. Demà el president espanyol ha citat el grup parlamentari per detallar-los les reformes que pensa emprendre.

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va titllar de "deplorable" el debat a les files del PP i va tornar a rebutjar el copagament, però va allargar la mà a Rajoy per estudiar vies d'estalvi.

stats