EL PACTE FISCAL
Crònica 11/03/2011

El PP s'erigeix en vigilant dels treballs pel concert

Alicia Sánchez-Camacho no està a favor del concert, però vol estar atenta al que es dirà a la comissió que n'estudiarà la viabilitat. Rajoy, si és president el 2012, haurà de fer front al model que en surti.

Oriol March
2 min
La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, en una intervenció al ple del Parlament d'aquest dimecres.

Barcelona.El PP participarà a la comissió pel concert econòmic aprovada dimecres però amb una intenció diferent a la de la resta de grups. Volen saber què es cou per estar preparats de cara al 2012, quan hi haurà eleccions generals. És el mateix esquema de Josep Piqué el 2004, quan va decidir participar a la comissió que va redactar el nou projecte d'Estatut. "Hi hem de ser, en aquests grups de treball, i és important que hi anem disposats a parlar de tot", asseguraven ahir fonts pròximes a la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho.

Els motius que addueixen són dos: per seguir insistint en l'entesa econòmica amb CiU -dimecres mateix van pactar que els pressupostos per l'any que ve han d'estar preparats abans del 30 d'abril- i perquè si la negociació pel concert es concreta al Parlament, serà Mariano Rajoy, favorit a les enquestes per ser president espanyol d'aquí un any, l'encarregat de rebre la proposta catalana. "Escoltarem atentament la proposta", va dir el líder popular diumenge a La Vanguardia . La proposta incomoda especialment els populars quan es presenta com a part de la "transició nacional cap al dret a decidir" de Mas.

Així doncs, la posició del PP català a la comissió pel concert serà la de vigilant: guaitant l'ambició nacional de CiU i controlant amb què s'haurà d'enfrontar Rajoy un cop sigui a la Moncloa. Ara per ara, els populars catalans asseguren no haver rebut cap indicació de Gènova sobre quin ha de ser el paper que han de jugar al grup de treball. Així ho afirma Enric Millo, portaveu parlamentari del PP, que en declaracions a l'ARA matisa que, tot i la predisposició a parlar sobre un nou model de finançament, el moment per reformar-lo és, com a mínim, a partir del 2013, que és quan s'ha de revisar l'actual per llei.

Un model insuficient

Malgrat situar l'horitzó d'aquí dos anys, Millo no es va estar de criticar l'actual model català -"Ja vaig advertir que el pacte del tripartit ens faria pagar més impostos, i així ha estat", indica el portaveu parlamentari del PP- i de posar en quarantena el sistema que surti de la comissió de treball. "El que importa no és el nom: el que realment ens preocupa és que un hipotètic nou model sigui suficient per atendre les despeses inherents a les competències que té transferides Catalunya", apunta.

A més, el PP està pendent de veure com es concreten les propostes d'Artur Mas pel que fa al "pacte fiscal en la línia del concert econòmic", que és com el president es va referir en la seva primera intervenció al Parlament d'aquesta legislatura al nou sistema de finançament per a Catalunya. El límit del PP, com sempre a l'hora d'arribar a pactes, serà la Constitució, tal com asseguren fonts pròximes a la direcció del partit.

Les mateixes fonts asseguren que, com també és costum, a l'hora d'arribar a una entesa pel finançament caldrà rebre el vistiplau de la direcció espanyola del partit. Millo, en canvi, defensa que Gènova te un "respecte absolut" pel que fa a les gestions d'Alicia Sánchez-Camacho al Parlament. "Qui pren la iniciativa és ella", assegura el portaveu parlamentari del partit. Ara bé, qui va prendre la decisió que Sánchez-Camacho fos presidenta del PP català va ser Mariano Rajoy.

stats