Crònica 06/01/2012

El PP s'escuda en Europa per justificar la intervenció

El govern espanyol entén que, com a responsable del dèficit davant la UE, té llicència per controlar els comptes de les autonomies. La mesura es plantejarà al Consell de Política Fiscal i Financera aquest mes.

Sara González
2 min
El PP s'escuda en Europa per justificar la intervenció

BARCELONAAl PP no li tremola el pols: l'Estat és qui dóna la cara davant d'Europa a l'hora de retre comptes sobre el seu dèficit i aquesta responsabilitat que recau sobre la seva esquena és la que el legitima, si ho creu oportú, per establir un control previ als pressupostos de les comunitats autònomes. Aquest és l'argument a què es va aferrar ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per justificar la polèmica i recentralitzadora mesura anunciada pel ministre d'Economia, Luis de Guindos. La mesura es posarà sobre la taula del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que se celebrarà aquest mes amb els responsables econòmics de les comunitats.

"És obligació de totes les administracions públiques complir amb els compromisos de dèficit i a l'Estat li correspon assumir la responsabilitat d'aquest compliment davant les institucions europees", va assegurar ahir la vicepresidenta després de la segona reunió del consell de ministres. Sáenz de Santamaría, que va fugir hàbilment de la literalitat de les paraules de De Guindos, va explicar que en la reunió prevista amb els consellers d'Economia de tots els territoris es negociarà la llei d'estabilitat pressupostària, la norma que haurà de fixar sostres de despesa i d'endeutament, els mecanismes per al seu compliment i les responsabilitats a assumir en cas contrari.

La dirigent popular va subratllar que "ni el govern ni ningú pot vulnerar els principis d'autonomia que estableix la Constitució" i que els mecanismes per posar fre a la despesa autonòmica no seran determinats unilateralment pel govern de Mariano Rajoy, sinó que seran negociats amb els governs territorials al Consell de Política Fiscal i Financera. Però, de fet, en aquest procés de "diàleg", el PP no tindrà cap problema per acordar les seves propostes de control pressupostari perquè en aquest organisme té majoria.

En una clara al·lusió a Catalunya, la vicepresidenta va afirmar que no dubta que totes les autonomies volen complir amb l'objectiu de dèficit. En aquest sentit, va dir que la Generalitat i les autonomies estan fent "esforços" amb aquesta finalitat i que per això difícilment poden veure amb mals ulls les mesures que posi sobre la taula el govern de Mariano Rajoy.

Eliminar empreses públiques

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, també té previst a l'ordre del dia del CPFF "demanar explicacions" a les autonomies per l'incompliment de la "necessària" supressió d'empreses públiques que el 2010 les comunitats van pactar amb l'Estat. Sáenz de Santamaría va precisar que, de les 500 empreses públiques que calia eliminar, a hores d'ara no s'ha arribat a suprimir-ne ni el 14%. La vicepresidenta va destacar que Castella-la Manxa i les Illes Balears, governades pel PP, sí que estan fent els deures.

El govern espanyol anuncia mesures, però Mariano Rajoy encara no ha comparegut per explicar el seu pla d'ajustos i retallades i el calendari d'aplicació. Ho farà finalment el dia 30, just després de la cimera de la Unió Europea. Dilluns que ve tindrà un tast de la cimera, ja que es reunirà amb el president francès Nicolas Sarkozy.

stats