Crònica 20/08/2011

El PP s'hi abraona, CiU s'abstindrà

Les mesures que ahir va anunciar el govern van ser mal rebudes pel PP, que les va titllar de pèrdua de temps. CiU va anunciar que s'abstindrà a la votació del reial decret que es farà dimarts al Congrés.

O. March / L. Bonilla
2 min
La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va comparèixer ahir a la seu  del PP per valorar les mesures que van anunciar Blanco i Salgado.

Barcelona.Amb les eleccions espanyoles gairebé a tocar, el PP té clara la seva estratègia: fer servir qualsevol anunci o mesura del govern espanyol com a munició electoral. Així ho va tornar a demostrar ahir la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, que va criticar les mesures anunciades ahir per Blanco i Salgado pel seu "afany recaptatori". Cospedal va censurar que els que ara "es presenten com a bombers han estat, en part, els piròmans de la situació".

La secretària general del PP, que va ser especialment crítica, considera que al govern ja no li queda crèdit per liderar la sortida de la crisi. "Mentre tot siguin pedaços i mesures recaptatòries s'estarà perdent un temps molt valuós", va assegurar abans de retreure al PSOE que hagi votat en contra "dels centenars de mesures" que han presentat els populars al Congrés per reactivar el creixement econòmic.

Precisament al Congrés s'hi farà dimarts la votació del reial decret que ahir va presentar el govern, que inclou la rebaixa de l'IVA per la compra de pisos nous, l'avançament en el pagament de l'impost de societats i la reducció de la despesa farmacèutica. Segons va anunciar ahir el líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, els nacionalistes s'abstindran en aquesta votació. Duran va explicar que la federació està a favor de la reducció de la despesa farmacèutica -la mesura final ha variat respecte a la idea inicial que tenia el govern a instàncies de CiU, segons el líder d'Unió- i de l'estímul per a la compra d'habitatges nous. Duran, però, no comparteix l'avançament tributari. Per això, els nacionalistes s'abstindran.

Duran va explicar la posició del partit just després d'una reunió del comitè de campanya de CiU, de manera que també va aprofitar la roda de premsa posterior per criticar l'executiu per incrementar la pressió fiscal i no posar el mateix esforç a establir mesures per a la creació d'ocupació i l'activitat empresarial. Sobre el pacte fiscal, proposta estrella de CiU per al 20-N, el líder d'Unió va indicar que s'aconseguirà, principalment, gràcies a un bon resultat electoral. "Tant se val què en pensin Rubalcaba i Rajoy: si CiU treu un bon resultat i és decisiva, hi haurà pacte fiscal", va reblar Duran.

Crítiques del col·lectiu de metges

L'estalvi farmacèutic va encendre els ànims del Col·legi de Metges de Girona, que assegura que no pensa claudicar davant les "pressions i coaccions" que consideren que s'estan disfressant de mesures d'estalvi. El president del col·legi, Benjamí Pallarès, considera "inadmissible" que la mesura faci disminuir la prescripció de fàrmacs perquè impedeix "la bona praxi mèdica". La vicepresidenta del col·legi, Cristina Soler, ja va advertir ahir que seguiran receptant els medicaments que considerin oportuns. Els facultatius gironins veuen clara quina és l'alternativa més adequada a l'alteració de la qualitat assistencial: que s'aprimin les estructures gerencials dels hospitals.

stats