POLÍTICA LINGÜÍSTICA
Crònica 31/05/2011

El PP suprimirà les línies d'ensenyament en valencià

La Generalitat de Camps es prepara per eliminar les línies d'educació en valencià a partir del 2012. El model plurilingüe alternatiu requerirà un gran esforç per formar el professorat en anglès.

Marina Gordillo
2 min
El president valencià, Francisco Camps, ja va advertir de la mesura durant la campanya.

València.El model d'ensenyament plurilingüe que el PP valencià duia al seu programa electoral es començarà a aplicar durant el curs 2012-2013. Així ho va anunciar ahir el conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, que va certificar d'aquesta manera la defunció de les línies en valencià a les escoles públiques. La Generalitat va posar com a exemple el sistema que ja s'ha començat a aplicar a Galícia, també a iniciativa dels populars.

El model s'implantaria de manera gradual durant sis cursos escolars, segons l'esborrany del decret que ja ha elaborat la conselleria d'Educació. Font de Mora va explicar, a la inauguració de les II Jornades sobre Plurilingüisme celebrades ahir a València, que el que es pretén és instaurar als col·legis públics una única línia que integraria les dues llengües oficials al País Valencià (fins ara es pot escollir entre línia en castellà o en valencià) i la llengua estrangera, preferentment l'anglès. L'objectiu és que no s'imparteixi menys d'un terç de les assignatures en castellà i valencià, ni més d'un terç en anglès.

El projecte del PP valencià té -d'inici- dos problemes. El primer és la preparació del professorat al País Valencià per dur a terme el nou model d'ensenyament plurilingüe, segons va reconèixer el mateix conseller. "Hem de treballar paral·lelament en la formació" del personal docent en anglès, va afirmar.

El segon obstacle és l'oposició no només dels partits polítics d'esquerres (fins i tot el secretari general del PSPV, Jorge Alarte, va deixar de banda la greu crisi interna del seu partit per pronunciar-s'hi), sinó també d'una part molt representativa de la comunitat educativa valenciana. Els sindicats majoritaris entre el professorat (STE-PV, UGT i CCOO) consideren que aquest sistema és poc realista, perquè parteix de la premissa que el valencià està en condicions d'igualtat amb el castellà, "cosa que no és certa".

Conseqüències "nefastes"

La federació Escola Valenciana, que aglutina més de vint entitats (entre les quals hi ha l'associació que presta el voluntariat lingüístic a la Universitat de València) va denunciar que suprimir les línies en valencià suposa "un atac frontal al plurilingüisme i la qualitat de l'ensenyança, a més d'una agressió al futur del valencià". El president de l'entitat, Vicent Moreno, va augurar que les conseqüències d'aquest model seran "nefastes". La Confederació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes Gonzalo Anaya, la més nombrosa del País Valencià, també va advertir que aquest sistema "podria provocar desequilibris lingüístics i acabar perjudicant la llengua minoritària", en aquest cas el valencià.

stats