LLENGUA NOU COP JUDICIAL
Crònica 03/09/2011

PSC, ICV, ERC i SI defensen la immersió i desoir la sentència

La majoria parlamentària a favor de l'actual sistema educatiu es manté inalterable i CiU té suficients suports per plantar-se i mantenir-lo. L'única fuga -important- la podria patir per la banda del PP.

Roger Tugas
2 min
Rigau no està sola La consellera té prou suports polítics per fer front a les sentències dels tribunals.

Barcelona.Les diferents sentències dels tribunals contra la immersió lingüística, que cada cop pressionen més el Govern a instaurar un sistema educatiu bilingüe, no minen el consens polític entorn de l'actual model. Ahir tan sols els 21 diputats del PP i Ciutadans (C's) -el 15% dels 135 totals- van exigir el compliment del requeriment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), mentre que la gran majoria de les forces de l'oposició van fer costat al Govern o fins i tot li van reclamar més contundència en el blindatge de la immersió. Els polítics catalans coincideixen que, per sobre de les sentències, queden les bondats del model actual.

De fet, l'acord que va permetre l'abstenció del PSC en la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat ja incloïa un punt que implicava "preservar [...] el model lingüístic de l'escola catalana". En aquest sentit, el president del grup socialista al Parlament, Joaquim Nadal, ahir es va situar "al costat del Govern" per aconseguir-ho. La futura candidata del PSC per al 20-N i actual ministra de Defensa, Carme Chacón, va dir: "La immersió ha garantit la cohesió social i lingüística al nostre país". L'exconseller d'Ensenyament, el socialista Ernest Maragall, també va expressar a l'ARA el seu "total rebuig" a l'ultimàtum del TSJC. "Es comencen a veure les conseqüències de la sentència contra l'Estatut", va afegir.

En uns termes similars, però més contundents, es van expressar ICV-EUiA i ERC. La portaveu parlamentària dels ecosocialistes, Dolors Camats, va subratllar que "està en joc no només el model educatiu català sinó també el model de societat", que "forma part de l'èxit que hem tingut com a país". La seva homòloga a ERC, Anna Simó, va donar igualment "tot el suport al Govern per plantar cara" i per impulsar "els mecanismes que calgui" per evitar que s'apliqui la sentència. De la mateixa manera, va instar l'executiu a donar suport als docents per mantenir el model i va cridar a un front comú contra els atacs al sistema.

"Moneda de canvi" amb el PP?

Per tot això i davant els últims acords del Parlament entre una CiU en minoria i el PP, Camats va reclamar a Mas que la immersió no sigui "la moneda de canvi" del suport dels populars als pressupostos. Per la seva banda, el portaveu parlamentari dels conservadors, Enric Millo, va evitar pronunciar-se sobre si el compliment de la sentència pot ser una condició per aprovar els comptes del 2012, però sí que va alertar que desoir-la "deterioraria les bones relacions" actuals entre CiU i PP. Millo va afegir que és "insòlit" que el TSJC hagi de perseguir el Govern perquè apliqui unes sentències i ho va atribuir a una "actitud irresponsable". Va anunciar igualment que dilluns registrarà una bateria d'iniciatives parlamentàries per pressionar en aquest sentit.

Finalment, els partits del grup mixt van reaccionar de manera oposada. Mentre SI cridava a la "desobediència civil" i anunciava la presentació d'una proposició de llei per blindar la immersió lingüística, C's veia la sentència com "un triomf de l'estat de dret i dels ciutadans davant el nacionalisme".

stats