Crònica 12/07/2011

PSC i ICV reclamen el cap del conseller Mena

El conseller d'Empresa i Ocupació va encendre les alarmes de la bancada esquerra. Mentre PSC i ICV n'exigien el cessament, ERC alertava que destrueix la confiança de treballadors, empreses i mercats.

Marc Colomer
2 min
PSC i ICV reclamen  el cap del conseller Mena

Barcelona.Lluny de passar desapercebudes, les declaracions del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, a l'ARA van tornar a disparar ahir totes les alarmes al costat l'esquerre de l'arc parlamentari, que va alçar la veu, i de quina manera. Les reaccions més dures van arribar d'ICV-EUiA i del PSC, que no van dubtar a reclamar directament el cap del conseller ja que consideren antagònic que el responsable de crear les condicions de confiança necessàries per complir la promesa electoral de rebaixar l'atur a la meitat afirmi que "més de la meitat dels aturats no tindran mai feina".

Després de la reunió de l'executiva del PSC, el portaveu dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va tibar les declaracions de Mena per exigir al president Mas la destitució "immediata" del conseller. Segons Iceta, és l'única possibilitat que li queda al president de la Generalitat, Artur Mas, per contrarestar unes declaracions que el portaveu dels socialistes va titllar de "sagnants" perquè "condemnen de per vida a l'atur" milers d'aturats quan el Govern encara no ha desplegat els mecanismes per afavorir la creació d'ocupació. "No és la persona que el país necessita", va sentenciar. Segons les dades de què disposen els socialistes, actualment a Catalunya hi ha 200.000 aturats que no poden accedir als cursos de formació a què tenen dret.

De la mateixa manera s'hi va referir el secretari general d'ICV, Joan Herrera, que en un tuit es va demanar: "Quan plega el conseller que s'encarrega de crear ocupació?" Així mateix, tots els partits de l'esquerra parlamentària van recórrer a les promeses electorals de CiU per mirar de deixar en evidència el govern d'Artur Mas. Ho va fer tant Iceta com el portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, que van demanar a Mas que, després de l'entrevista de Mena, digui si manté el compromís de reduir a la meitat l'atur aquesta legislatura o si ja d'entrada renuncia a aquest objectiu, com creuen que fa el conseller.

Dualitat discursiva

Més enllà, Ignasi LLorente va alertar de la "dualitat" del discurs del Govern. Així, va contraposar els esforços del president Mas per introduir elements il·lusionadors en el seu discurs per bastir una nova estructura de confiança -en la línia correcta, per ERC- amb el "catastrofisme" de consellers del seu Govern. Un catastrofisme que pels republicans no fa res més que minar la confiança de treballadors, famílies, empreses i mercats i, paradoxalment, obstaculitzar la creació de les condicions mínimament òptimes per a la reactivació del mercat laboral. Per això Llorente va instar Mas a posicionar-se clarament i a dir si comparteix "l'alarmisme" d'una part del Govern o si el corregeix. Llorente i Iceta van coincidir a opinar que les declaracions de Mena porten implícita la renúncia del Govern a "cercar nous camins", segons el portaveu socialista, per crear llocs de feina.

stats