ELS SOCIALISTES, EN PRECAMPANYA
Crònica 05/03/2011

"El PSC i el PSOE no tenen cap discrepància en el model d'Estat"

Chacón "És jove i una ministra excel·lent" TV3 "El conflicte amb Camps se solucionarà després del 22 de maig" Barcelona "Hi ha un canvi a les enquestes després de les primàries"

Joan Rusiñol
6 min
L'home tranquil Iglesias sap que li ha tocat una etapa difícil, segons diuen totes les enquestes. A la foto, a la seu del PSOE, al carrer Ferraz.

Marcelino Iglesias (Bonansa, Osca, 1951) ens rep a la cinquena planta de la seu del PSOE, al madrileny carrer de Ferraz. És un home de refinament britànic i posat greu, que medita molt bé qualsevol paraula. Li queda poc per abandonar la presidència de l'Aragó, que ocupa des del 1999. Ara, però, es dedica en cos i ànima a provar de capgirar les negres enquestes del maig. Pinten bastos per al socialisme i ho sap.

Tenen temps d'ara al maig per fer girar la truita?

Treballarem intensament, des del president del govern a l'últim candidat d'un poble. Volem guanyar.

I és possible?

Sí. No hi ha res guanyat però tampoc hi ha res perdut, tot i que som conscients que tots els que estem governant passem per un moment difícil a causa de la crisi. Volem fer aquesta campanya electoral parlant dels nostres municipis i de les nostres comunitats autònomes, que és del que es tracta. El focus estarà en els nostres candidats autonòmics i municipals i en els seus programes.

Tenen por que la campanya es converteixi en un referèndum sobre Zapatero i la seva gestió?

El Partit Popular ho intentarà perquè ja ha demostrat, sobretot en aquests dos últims anys de crisi, una gran irresponsabilitat, no només perquè no ha ajudat en un moment dur de reformes i ajustaments, sinó perquè tampoc ha plantejat cap política alternativa. El PP ha vist la crisi com un element interessant per arribar al poder.

Per tant, quina implicació tindrà el president espanyol en aquesta campanya?

Tota! S'implicarà al màxim en la campanya, tot i que ja sé que hi ha alguna especulació sobre això... [alguns barons socialistes s'han fet acompanyar pel vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba i no per Zapatero als actes de proclamació].

Fa poc, a la convenció autonòmica que van fer a Saragossa, van aprovar un manifest autonòmic que apostava per posar al dia el model territorial. A Catalunya algunes veus van témer que vostès repesquessin la idea de l'harmonització territorial...

El fantasma de la LOAPA...

Exacte. Vostès volen reescalfar el cafè per a tots?

Miri, el PP ha dit que l'estat autonòmic és inviable i formula un discurs que va cap a la recentralització. En canvi, nosaltres afirmem que l'estat autonòmic ha estat un èxit col·lectiu que cal perfeccionar i millorar. Però en cap cas hem plantejat ni un pas enrere en el model autonòmic.

Però quan aposten per la cooperació horitzontal entre comunitats autònomes, això pot afectar les quotes de l'autogovern actual?

No. Es tracta de buscar sinergies entre autonomies, no de cedir autogovern. Cauríem en una gran contradicció, que és la del PP, si haguéssim aprovat estatuts de segona generació [com el de Catalunya] i ara plantegéssim que l'estat autonòmic és inviable. Això no té ni cap ni peus en un partit seriós i coherent.

I què pensa quan sent el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, dir que sent "vergonya" per la traducció simultània al català, l'euskera i el gallec al Senat?

No conec aquestes declaracions...

Però admetrà que hi ha veus dins el PSOE, com Alfonso Guerra, que parlen de la necessitat d'harmonitzar i d'acabar amb les elits polítiques autonòmiques. Com s'entén?

[Silenci] El gruix del partit va en una direcció molt clara.

Quina? L'estat federal?

És que de fet, a la pràctica, el nostre estat ja està funcionant com un estat gairebé federal. El país ha avançat en la mateixa línia que els estats federals, en la mateixa direcció que països de tant d'èxit com els Estats Units o Alemanya. Són models similars al que estem desenvolupant aquí, que és un estat profundament descentralitzat amb elements importants de cohesió. No hem inventat un model nou.

Doncs justament el PSC els retreu sovint a vostès poca empenta en aquesta direcció.

El PSOE i el PSC no tenen cap discrepància en la defensa de l'estat autonòmic. Al contrari. El PSC és una organització política totalment autonomista.

Els socialistes catalans encaren un any decisiu, amb el congrés que ha de definir la nova etapa. Què els recomanen?

Res. El PSC és un partit molt sòlid que té plena autonomia. No li fem mai recomanacions perquè és madur, molt adult i responsable. Sap què ha de fer.

Però no crec que al PSOE li fes gaire gràcia, per exemple, que optin per tenir grup propi al Congrés?

Tenim una col·laboració estretíssima. Sempre han fet plantejaments molt responsables i no tenim cap tipus d'inquietud.

I sobre el lideratge?

El PSOE sempre ha respectat els lideratges del PSC, des de Joan Reventós a José Montilla, passant per Raimon Obiols.

Què ha fet malament el PSC per haver perdut les eleccions?

Aquí [a la seu del carrer Ferraz] del PSC en parlem poc. De fet, no en parlem. És el PSC el que participa en els nostres òrgans, tenen membres que participen en els nostres comitès i ja està.

Però deuen haver analitzat la derrota del 28 de novembre?

La conclusió d'aquests 7 anys és que han estat molt positius per a Catalunya i que es veurà amb el temps, pel que fa a les inversions i a les polítiques socials. L'etapa de govern de Maragall i Montilla és en la qual s'han fet més inversions a Catalunya. És veritat que amb la victòria de Mas això queda desdibuixat però el temps col·locarà l'acció de govern del tripartit on correspon.

Perdoni que insisteixi però la derrota ha estat contundent, alguna cosa deuen haver fet malament...

Sí, és veritat que la derrota ha estat contundent. Les eleccions a Catalunya han estat en el moment més difícil de la crisi econòmica, quan el president dels EUA, Barack Obama, havia baixat del 70 al 30% de suport popular, tal com va passar a tots els líders. Al PSC i a Montilla li va tocar un moment extraordinàriament complicat per fer les eleccions i d'això no ens en podem oblidar, seria poc objectiu.

Ara les enquestes tampoc els són gaire favorables a Barcelona.

Les primàries han estat molt positives, una injecció d'energia, legitimitat i notorietat per a Jordi Hereu, que ha estat un magnífic alcalde. Si passeges per Barcelona t'adones de la gran transformació de la ciutat i estic segur que continuarà tenint el suport dels ciutadans.

Què ha de fer aquests tres mesos, per convèncer els ciutadans?

Hi ha un canvi després de les primàries. Les últimes dades que jo conec demostren que hi ha hagut una inflexió important a favor d'Hereu i estic convençut que en aquests tres mesos els ciutadans valoraran molt positivament l'esforç de l'Ajuntament i l'actual alcalde. Hereu és un alcalde jove, pròxim i en un moment en què totes les institucions públiques estan molt preocupades per la crisi econòmica, ha sabut administrar els comptes amb molt de rigor. Barcelona és un dels municipis que tenen millor els comptes públics i això no és una qüestió menor.

El cansament amb la marca tripartit li pot acabar passant factura?

No, les aliances de l'esquerres als ajuntaments s'han fet des de l'any 1979 i han funcionat molt bé. No té res a veure amb el govern tripartit perquè a l'àmbit municipal es fan des de fa 30 anys i han sigut coalicions de molt d'èxit.

I al PSOE, com li pot afectar la derrota a Catalunya i el desgast pel llarg periple de l'Estatut?

El PP ha estat un adversari de l'Estatut, n'ha fet campanya i ha actuat amb molta irresponsabilitat. Nosaltres hem defensat la reforma de l'Estatut i estem convençuts que és una bona reforma, que Catalunya té ara un estatut molt millor que l'anterior. L'hem defensat al Parlament i li hem donat suport convençuts que és un avenç en l'autogovern. La dreta ha utilitzat tradicionalment, no només el debat de l'Estatut, sinó Catalunya com a element de combat polític. Té una gran desconfiança cap a Catalunya i ara pot tornar-ho a fer servir.

Si el PP se'n surt i vostès perden clarament les eleccions autonòmiques i municipals del mes de maig, això pot precipitar els esdeveniments i atiar les crítiques internes contra Rodríguez Zapatero?

Nosaltres anem a guanyar unes eleccions i això que vostè em planteja és fer una política-ficció tremendista que no contemplem.

I no seria bo que Zapatero digués abans del maig què pensa fer amb el seu futur, com li demanen alguns barons territorials?

Jo sé que hi ha un debat en els mitjans de comunicació però els president del govern ens ha demanat temps per prendre les seves decisions i des del partit ho respectem.

Però hi ha un debat successori en marxa més que evident...

Mentre no se'ns digui el contrari, nosaltres treballem amb la hipòtesi que el nostre candidat natural és Rodríguez Zapatero. I no crec que això hagi de tenir cap influència en les eleccions del maig.

Les travesses sobre un eventual relleu de Zapatero passen per Rubalcaba i Carme Chacón. Què en pensa de la ministra de defensa?

Crec que és una excel·lent ministra, una persona molt jove, que fa una gran gestió al capdavant del ministeri de Defensa. En faig una gran valoració política i li tinc un gran afecte personal.

I de Rubalcaba?

És un dels polítics més sòlids d'aquest país.

Si hi ha primàries, qui és el millor candidat?

Això ara és fer política-ficció.

Què podia haver fet el govern de Zapatero per garantir que els valencians puguin veure TV3?

No podia fer res més. És una decisió de la Generalitat valenciana i és allà on cal buscar la solució. De fet a l'Aragó es veu TV3 amb absoluta normalitat a les zones limítrofes.

I com se solucionarà?

Després de les eleccions. Crec que és munició electoral.

Ahir el consell de ministres va aprovar el pla per reduir el consum energètic. Han improvisat?

Els que ens acusen d'improvisació haurien de saber, fa dos mesos, que es produirien canvis al món àrab. Nosaltres no ho sabíem. Aquestes mesures tenen dos objectius: estalviar energia i conscienciar la gent que el 80% de l'energia és d'importació i és molt cara.

Per acabar, vindrà Zapatero a Catalunya a la campanya de les municipals del mes de maig?

El que diguin els amics del PSC.

stats