EL FINANÇAMENT DE CATALUNYA
Crònica 12/09/2011

El PSC accepta negociar el pacte fiscal amb CiU al Parlament abans del 20-N

El PSC es resigna que la comissió del concert acabi la feina abans del 30 d'octubre i que el pacte fiscal entri en la batalla electoral del 20-N. Per això busca el mal menor i negociarà la proposta amb CiU.

Ferran Casas
3 min
El ball està a punt Carme Chacón, candidata del PSC el 20-N; Oriol Pujol, de CiU, i Joan Puigcercós, d'ERC, van coincidir ahir en els actes de la Diada.

Barcelona.El Parlament va crear el març, després d'un acord entre CiU i ERC, una comissió sobre el concert econòmic que té com a objectiu dotar el Govern d'un full de ruta per negociar amb el pròxim executiu espanyol un nou pacte fiscal basat en el concert econòmic, el gran objectiu polític d'Artur Mas aquesta legislatura. Tots els grups van acordar acabar els treballs el 30 d'octubre, però, amb vista de l'avançament electoral de les generals al 20 de novembre, el PSC va exigir endarrerir els treballs per evitar que el nou finançament de Catalunya es converteixi en munició partidista. Els so cia listes, que es resistien a obrir el meló del finançament de nou, ja han assumit que no poden bloquejar el procés i que hi haurà conclusions a finals d'octubre. Així doncs, han canviat d'estratègia i es preparen per negociar el contingut i la fórmula del pacte fiscal amb els grups.

Fonts del PSC han admès a aquest diari que a causa de la determinació de CiU, ERC i ICV-EUiA per tirar endavant els treballs ara ja no esperen que es posposin. Ara bé, també denuncien que ni CiU ni el Govern ha presentat encara "una proposta mínimament estructurada" sobre quin és el pacte fiscal que vol Mas i, sobretot, quina és la fórmula legal per singulatizar Catalunya. Es treballa amb la hipòtesi -lògica ateses les diferències de dinamisme econòmic- que no totes les autonomies volen un model que passi per gestionar i recaptar tots els impostos i pagar a l'Estat pels serveis que els presta, a més d'una petita quota de solidaritat. Aquest és l'objectiu de CiU i, d'entrada, la idea era forçar un pacte amb l'Estat que exclogués Catalunya de la Lofca, la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (el règim comú fiscal per a tots els territoris excepte el País Basc i Navarra), i aprovar després a les Corts una llei singular recollint el pacte fiscal.

Compareixents inequívocs

Però a tenor del que han anat explicant en la comissió d'experts (que va explicar extensament l'ARA el 31 de juliol, quan feia públic el contingut de les deu compareixences a porta tancada que fins aleshores s'havien fet), hi ha una altra via. El catedràtic Alejando Sáiz va assenyalar en una de les sessions que hi ha la possibilitat, defensada per altres com Carles Viver i Pi-Sunyer, que dins la Lofca se singularitzi Catalunya.

La comissió continua fent feina (divendres va tenir sessió de treball, amb tres compareixences més, entre les quals una de la Susana Sartorio, de la comissió jurídica assessora, que també va defensar que hi ha marge pel pacte fiscal sense sortir del sistema de la Lofca) i el PSC ja rumia en els màxims que està disposat a acceptar però exigeix que el Govern emeti ja la seva proposta. "És el que ells ens demanaven quan es redactava l'Estatut, que féssim una proposat a la comissió", recorden.

Els socialistes asseguren que si poden acordar amb CiU el pacte fiscal (de moment els seus diputats Miquel Iceta, Laia Bonet i Rocío Martínez Sempere han tingut una actitud constructiva en la comissió) desarmaran la federació de cara al 20-N: "No podran abanderar aquesta qüestió quasi en solitari ni presentar-nos-hi com a contraris". "I si no ens en sortim, ja tindrem un model alternatiu per defensar en campanya", conclouen.

Sense la pressió del PP

A CiU apunten satisfets que la comissió va a bon ritme ("treballar a porta tancada ha estat molt pràctic") i esperen incorporar els socia listes al consens. "Aquí no hi ha un càlcul electoral del que ens pot anar bé per al 20-N", afirmen contundents. En aquest sentit, CiU confia que l'actitud, "d'entrada més aviat passiva", de Mariano Rajoy amb la reivindicació del pacte fiscal faciliti el procés. "Si el PP fes campanya amb això a Espanya, el PSOE s'espantaria i pressionaria el PSC. Aleshores, com amb l'Estatut, deixaríem de tenir-lo com a aliat potencial", pronostica un alt dirigent de la federació nacionalista. A més, els convergents mantenen que la proposta de pacte fiscal ha de venir de la comissió a partir de buscar punts de trobada entre els partits i d'acord amb el punt de vista dels experts, "que han aclarit que el pacte fiscal és constitucional".

stats