Crònica 08/04/2011

El PSC admet les traves del govern espanyol

El PSC està entre l'espasa i la paret i no se'n surt. Mentre que insta Mas a lluitar pel finançament, a Madrid el PSOE el nega i ells callen. Joaquim Nadal va admetre les dificultats en què els posa Zapatero.

Marc Colomer
3 min
El president del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, durant la compareixença de premsa ahir a la cambra catalana.

Barcelona.El PSC no té un paper fàcil. La seva relació amb el PSOE i la seva participació directa en el govern espanyol fan difícil (per no dir impossible) de comprendre que, mentre que a Catalunya acusa el Govern d'Artur Mas de defensar poc l'autogovern, a Madrid siguin els mateixos socialistes els que neguin els 1.450 milions del fons de competitivitat per aquest any. Una situació que els socialistes catalans ja no poden amagar més que els posa en dificultats. El president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, no va tenir més remei ahir que admetre en roda de premsa que el govern espanyol "no posa les coses fàcils" al Govern però tampoc al paper d'oposició que han de fer en un entorn de retallades. Però encara havia estat més contundent abans a RAC 1 quan, en veure's contra les cordes, va expressar que no té interès a defensar un govern espanyol, del qual el PSC participa. De fet, Carme Chacón és ministra i fins fa poc ho va ser també Celestino Corbacho.

Culpables a parts iguals

Això sí, en una nova mostra d'equilibrisme polític, Nadal va voler repartir culpes a parts iguals entre el Govern Mas i l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero per la incapacitat d'arribar a un acord que desbloquegi una situació que, per ara, segueix enrocada. I va tornar a alinear-se amb el Govern (també s'hi havia afegit Mariano Rajoy, encara que amb calculada ambigüitat) en la reclamació perquè l'Estat pagui a Catalunya el fons de competitivitat en compliment de l'acord de finançament del tripartit. No va desaprofitar l'ocasió per etzibar a Mas que el PSC compartiria la crida del president en la conferència de balanç dels cent dies de Govern als sacrificis del país si "prioritzés" a l'hora de projectar les retallades i no es decantés per "privilegiar els sectors més afavorits", com les grans fortunes alliberades del pagament de l'impost de successions.

CiU posa el dit a la nafra

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, no va trigar a celebrar que el PSC exigís de nou el pagament del fons de competitivitat aquest any, i no el 2013, que és quan el pretén pagar Zapatero. Però va furgar en la ferida que provoca en les files dels socialistes catalans el seu paper al Congrés, just quan Chacón es perfila com a possible candidata del procés de primàries per substituir Zapatero com a aspirant a la presidència del govern espanyol.

"El PSC hauria de deixar de fer tant de PSOE i fer més de PSC a Madrid", va etzibar Turull per reclamar als socialistes catalans que assumeixin el seu paper decisiu al Congrés i facin valer el pes dels seus 25 diputats, cosa que seria "tremendament útil" al Parlament espanyol però que fins ara mai s'ha traduït en votacions diferenciades. Per Turull, això no implica que el PSC deixi de fer oposició a Catalunya, sinó que no va més enllà de ser coherents.

El PSC ha defugit fins ara el recurs de l'amenaça del desmarcament del PSOE, com havia fet José Montilla durant la negociació del finançament, en aquella ocasió des de la Presidència estant. Qui ha anat més lluny, fins ara, és la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, que dimarts va dir que els socialistes catalans estarien al costat del Govern en "l'exigència" pel fons de competitivitat "aquí i on sigui". Com a molt, la insinuació que, si cal, arribaran a votar diferent que el PSOE al Congrés. Però la situació crítica de les finances tant de la Generalitat com de l'Estat pot abocar de nou el PSC a la disjuntiva inajornable.

stats