PRECAMPANYA MUNICIPAL
Crònica 13/03/2011

El PSC agafa la bandera de la seguretat

La bandera de la seguretat havia estat un patrimoni tradicional de la dreta. Ara l'esquerra també l'agafa de manera desacomplexada de cara a les eleccions municipals del 22 de maig.

Pere Martí
3 min
José Montilla va cedir tot el protagonisme a Jordi Hereu La cinquena convenció municipal del PSC s'està convertint en un acte de promoció de Jordi Hereu com a candidat a les eleccions a l'alcaldia de Barcelona. És l'encarregat d'informar la premsa dels acords i avui farà el discurs de cloenda. I és que el PSC s'hi juga molt, a Barcelona.

Barcelona.Els incidents de Salt i l'amenaça de l'ascens del PP a Badalona han fet pensar el PSC. Dos feus tradicionals dels socialistes han estat els últims temps en el centre dels focus mediàtics pels conflictes relacionats amb la seguretat i la convivència. La crisi econòmica pot fer que la taca s'estengui i el PSC no vol que el temporal l'agafi desprevingut. Per això, els socialistes van plantejar ahir un pacte per la seguretat entre totes les administracions independentment de quin sigui el color polític de qui les governi.

La proposta la va llançar l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, en plena convenció municipal del seu partit, que se celebra aquest cap de setmana a l'Hospitalet, però prèviament ja l'havia comentada amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller d'Interior, Felip Puig. L'objectiu del pacte seria pacificar l'espai públic i reforçar l'autoritat municipal. El pacte tindria cinc eixos: la coordinació entre els cossos policials, el compliment del nombre d'efectius -que hauria d'arribar als 18.000 en el cas dels Mossos d'Esquadra el 2015-, l'abordatge de les noves formes de delinqüència, el reforç de l'autoritat municipal i l'actuació preventiva, amb especial atenció a les escoles i a l'espai públic.

En una conversa amb els periodistes, Hereu va lamentar que Interior hagi decidit reduir la convocatòria de mossos de 800 a 600 quan ell, com a alcalde de Barcelona, ha incrementat en un miler la dotació de la Guàrdia Urbana. Un dels aspectes del pacte hauria de ser que els mossos fessin més cas de l'autoritat dels alcaldes, cosa que ara no passa i provoca problemes de coordinació.

La "retòrica" de la dreta

Els socialistes sempre han lamentat amb la boca petita que Interior estigués a les mans d'Iniciativa en el segon tripartit, perquè això els ha fet aparèixer com a còmplices de la política de Joan Saura davant l'opinió pública, i ara volen rectificar. Hereu va aferrar-se a la bandera de la seguretat, vinculant-la a la preservació de la convivència, i la va llançar contra CiU i el PP, assegurant que la dreta la utilitza des de la "retòrica" però que en realitat li interessa ben poc. Des del seu punt de vista, la dreta assumeix la tesi que "com pitjor va, millor", perquè això els dóna vots. I va contraposar-la amb el PSC, que és el partit de la "cohesió", que vol que "la gent pugui passejar tranquil·la pel carrer".

Per aquest motiu, va acompanyar la proposta del pacte per la seguretat amb la demanda d'impulsar una llei autonòmica de l'espai públic que doti els ajuntaments d'un marc competencial per abordar els nous fenòmens que s'hi donen i per reforçar l'autoritat municipal. L'argument per fer la nova llei és que la globalització ha portat nous problemes que els ajuntaments han de poder gestionar, perquè són la institució amb més proximitat.

En la seva compareixença, Hereu estava acompanyat de diversos alcaldes, entre ells el de Badalona, Jordi Serra, que és el que s'haurà d'enfrontar amb el popular Xavier García Albiol, que ha sabut treure rèdit electoral dels problemes de seguretat que hi ha a la ciutat i que ell vincula a la immigració. Davant de casos com aquest, i en general a tota la campanya, el PSC es presentarà com el partit garant de la cohesió social, capaç d'oferir seguretat però també fermesa davant els problemes de convivència. La convenció municipal acabarà avui amb un discurs de Jordi Hereu, a qui el PSC ha cedit tot el protagonisme per promocionar-lo.

stats