EL DEBAT SOCIALISTA
Crònica 28/01/2012

El PSC aigualeix el seu federalisme per Chacón

Si Chacón no guanya el congrés del PSOE no serà pel PSC. El partit li ha quadrat els delegats, que la votaran disciplinadament, i ha presentat unes esmenes light per evitar qualsevol polèmica.

Pere Martí
2 min

BARCELONA.Totes les reivindicacions en clau federalista que va aprovar el congrés del PSC al desembre han quedat, com a mínim, congelades. Cap de les esmenes presentades pel PSC al congrés del PSOE de la setmana que ve recull les resolucions del congrés dels socialistes catalans. Ni la de votar de manera diferenciada al Congrés quan es tractin temes que afectin Catalunya, ni el canvi de nom del grup socialista a la cambra baixa. Hauria de passar a dir-se Grup Socialista Federal, però no figura en les esmenes presentades.

L'única esmena que fa referència al federalisme és de tipus explicatiu, sense plantejar cap proposta concreta o canvi de la situació actual. El text que defensaran els 101 delegats del PSC explica que "la cultura federal és el sistema de governança multinivell que respon millor en les societats complexes i les democràcies avançades", entre les quals "Espanya no és una excepció".

El text adverteix que el federalisme no és només una "tècnica de descentralització" sinó que es tracta d'una "filosofia política" basada en "un pacte de convivència que permet combinar autonomia política de les parts i el treball per un projecte d'unió en què tots guanyen". L'esmena, controlada pel secretari d'organització, Daniel Fernández, encaixa amb l'estratègia de la candidata d'Esplugues de no fer bandera del federalisme en la seva campanya.

El PSC també fa un esforç de pedagogia en el terreny de la llengua i demana en una esmena que "es reconegui i que es defensi el plurilingüisme a tot l'Estat" i no només a cada territori amb llengua pròpia. "És bo que el conjunt d'espanyols ho valorin positivament, facin seva aquesta riquesa i la defensin com a pròpia", perquè invertir a valorar altres llengües espanyoles no és una "inversió intangible", sinó que va "a favor de l'educació, la igualtat d'oportunitats i la cohesió social". Entre d'altres, també hi ha una esmena que reivindica una Europa federal, la solidaritat amb els "moviments progressistes" del Magrib i el suport a Barcelona com a seu del secretariat de la Unió pel Mediterrani. Els 101 delegats del PSC votaran disciplinadament aquestes esmenes i d'altres, però necessitaran el suport d'altres federacions perquè quedin incorporades a la ponència marc del PSOE.

stats