ELS MITJANS PÚBLICS
Crònica 13/03/2012

El PSC amenaça ara de quedar-se fora de la 'Corpo'

El PSC pressiona i avisa que es quedarà fora de la CCMA si no hi ha consens. El govern creu que els socialistes van de farol i finalment acceptaran formar-ne part, però les converses estan encallades.

Pere Martí
2 min
El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ahir després de la reunió del secretariat.

BARCELONA.S'acaba el temps i el consens no arriba. En teoria aquesta setmana s'han de presentar al Parlament els sis noms del futur consell d'administració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, entre els quals hi ha el del nou president, perquè el Parlament els pugui votar en el ple del 28 de març, i molt haurien de canviar les coses perquè siguin de consens. El PSC ha amenaçat directament d'autoexcloure's del consell d'administració si CiU no fa concessions.

No està escrit enlloc, però per proporcionalitat parlamentària, com s'ha fet sempre, dels sis membres tres correspondrien a CiU, dos al PSC i un al PP, com passa a la mesa de la cambra. Però a hores d'ara pot passar de tot. Els socialistes tenen en teoria dues cadires reservades, però ahir, per boca del seu portaveu, Jaume Collboni, van obrir la porta a no ocupar-les si les converses que mantenen amb el Govern no progressen. Collboni es mantenia ahir amb el rebuig a la nova llei de la CCMA, aprovada per CiU i PP, perquè governamentalitza els mitjans públics i posa en risc el seu "pluralisme". El portaveu socialista va admetre que els corresponen dues places, però l'acord no està "materialitzat" encara. En cas que els socialistes materialitzin la seva amenaça, el consell d'administració de la Corporació estaria integrat només per membres de CiU i el PP, una foto que els socialistes creuen que no li convé a Artur Mas. Però també hi ha dins el PSC qui defensa, com Antonio Balmón, que el que convé als socialistes és pactar.

Reconduir la situació

Aquesta setmana hi haurà els contactes decisius, però de moment, des de Palau, veuen les paraules de Collboni com una amenaça estratègica de cara a forçar la negociació. "No sabem el que volen", asseguren fonts del Govern, que recorden que els socialistes van votar en contra de la llei de la Corporació i ara és molt difícil reconduir la situació, ja que va ser aprovada amb el PP. Les mateixes fonts asseguren que el PSC vol pactar no només els noms del president - director general i la resta del consell d'administració, sinó també "els directors de TV3 i Catalunya Ràdio i els caps d'informatius". La condició de CiU era que primer pactessin la llei i després els noms, però com que no ha estat així ara el Govern ho té difícil per fer marxa enrere. Tot i així aquesta setmana farà un esforç de diàleg amb els socialistes.

Si no hi ha cap novetat, el nom que proposa el Govern de president de la CCMA és el de Brauli Duart, un cop desestimat el de Fèlix Riera, que va ser proposat per Josep A. Duran i Lleida en una reunió amb Artur Mas. El president de la Generalitat el va descartar perquè és d'Unió. L'actual membre del consell d'administració a proposta del PP, Armand Querol, podria ocupar la vicepresidència, com a contraprestació a haver aprovat la llei.

Mas també ha mantingut contactes amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, però si no hi ha cap sorpresa els republicans quedaran fora del consell d'administració. Esquerra també es va oposar a la llei, però Junqueras es va comprometre amb Mas a mantenir una actitud "oberta i de col·laboració" per defensar els mitjans públics.

stats