Crònica 18/01/2012

El PSC ja assumeix el pacte "explícit" CiU-PP per als comptes

La política de mà estesa dels socialistes no ha reeixit pel que fa als pressupostos. Ja assumeixen que els pressupostos de la Generalitat s'aprovaran gràcies al PP, mentre que el PSC i ERC faran d'espectadors.

P.m.
2 min
El cap de l'oposició, Joaquim Nadal, ahir en la seva compareixença informativa al Parlament.

BARCELONA.El PSC ja ha assumit que no serà el soci que necessita CiU per aprovar els pressupostos. Tampoc ho serà ERC, que també es va oferir a donar-los suport. Ho serà el PP. El cap de l'oposició, Joaquim Nadal, va admetre ahir que "hi ha un pacte explícit entre CiU i el PP per donar llum verda als pressupostos a la graella de sortida del Parlament de Catalunya". Segons Nadal, només 24 hores després de la retirada de l'esmena a la totalitat a la llei d'acompanyament per part del PP i la no presentació d'esmena a la totalitat al projecte de llei de pressupostos, "el PP ja ha reconegut que hi ha bona sintonia i queda clar que aquest pacte secret i implícit no només és implícit sinó que s'explicitarà del tot demà i s'anirà perfilant en el debat pressupostari fins al 15 de febrer". Nadal va posar fi a la política de mà estesa del seu partit en aquest tema, "s'ha fet un acord amb el PP i ja no calen més crides a la responsabilitat del PSC".

El Parlament farà avui dimecres el debat de totalitat dels pressupostos i de la llei d'acompanyament, que inclou mesures com la taxa turística i l'euro per recepta mèdica. Els dos projectes arriben al ple amb esmenes a la totalitat de tots els grups de l'oposició excepte el PP, cosa que situa els populars com els socis més probables perquè les dues lleis segueixin el seu tràmit parlamentari. Els pressupostos del 2012 pugen a 37.024 milions d'euros i preveuen una reducció de la despesa no financera i no finalista del 0,7% respecte als comptes del 2011. La llei de mesures fiscals i financeres preveu augmentar els ingressos de la Generalitat en 2.191 milions gràcies diferents taxes.

El Govern es va limitar ahir a celebrar la retirada de l'esmena a la totalitat del PP a la llei d'acompanyament i a demanar "responsabilitat i generositat" a la resta de forces polítiques parlamentàries, segons va explicar el seu portaveu. Francesc Homs va precisar que el govern no ha demanat l'"adhesió de ningú" als comptes: "Només que ens deixin fer" en una situació tant delicada com l'actual.

La responsabilitat del PP

Tot i l'evidència, el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, assegurava encara ahir que no hi havia cap pacte tancat amb CiU, tot i que advertia que seria una "irresponsabilitat" que no es deixés avançar la seva tramitació. "El que hi ha és la paraula donada del Govern per parlar-ne a fons", va insistir. En aquesta línia, ha recordat que avui no s'aproven els pressupostos, sinó que només es decideix "si el semàfor es posa verd". Amb tot no va voler precisar si el seu grup s'abstindrà o votarà en contra en la votació de les esmenes a la totalitat que han presentat els grups de l'oposició.

stats