CONGRÉS DE FEDERACIÓ
Crònica 10/02/2012

El PSC barceloní deixa Trias en mans del PP

La política de mà estesa cap a CiU que impulsa el nou PSC no té efectes en el terme municipal de Barcelona. El congrés de la federació, que comença avui, ratificarà la línia d'oposició dura a Trias.

Pere Martí
3 min
JUNTS PER BARCELONA Jordi Hereu i Carles Martí  fan tàndem al capdavant de la direcció del PSC de Barcelona, que avui celebra el seu congrés.

BARCELONA.El congrés de la federació de Barcelona del PSC, que comença aquesta tarda, ratificarà la línia d'oposició sense concessions a CiU que el seu primer secretari, Carles Martí, impulsa d'acord amb l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu i que deixa Xavier Trias, que no té majoria, en mans del PP. Aquesta estratègia contrasta amb la que predica el nou PSC de Pere Navarro, que opta per la mà estesa als nacionalistes i que fins i tot ha impulsat la creació d'una comissió mixta amb CiU per arribar a "grans acords de país".

La direcció del PSC no considera que hi hagi una contradicció entre ambdues estratègies, perquè "respecta" el que decideixi cada federació o secció local en l'àmbit municipal, encara que estiguem parlant de Barcelona, on els pactes tenen repercussió nacional. Si no hi ha cap sorpresa d'última hora, Carles Martí sortirà reelegit primer secretari de la federació i Hereu president, perquè no s'ha presentat cap candidatura alternativa, tot i que hi ha temps fins aquest matí. Malgrat la discrepància estratègica, Martí va ser una peça clau per situar Navarro com a primer secretari del PSC, i, per tant, manté una bona relació amb l'actual direcció.

Alternativa progressista

Dins la federació barcelonina hi alguns dirigents, com l'exregidor Jordi William Carnes, que serien favorables a arribar a un acord amb Xavier Trias, però no són majoria. És més, la ponència marc que s'aprovarà en el congrés aposta per "treballar perquè la majoria de progrés a Barcelona sigui estratègica per a tot el socialisme català". En el text es remarca la voluntat de fer oposició i bastir una "alternativa progressista" a l'actual govern de CiU, que titlla de "liberal-conservador". L'objectiu és que Trias es desgasti pactant amb el PP mentre el PSC vertebra "una coalició social" amb les forces de progrés de la ciutat per recuperar l'alcaldia el 2015. De moment, Trias ha rebutjat un pacte estable amb el PP, pressionat principalment pels seus dos regidors sobiranistes, Antoni Vives i Jaume Ciurana, però es veu obligat a governar sense majoria, cosa que comporta inestabilitat al govern municipal. L'opció de la sociovergència quedarà més lluny després d'aquest congrés de la federació del PSC, i si el candidat continua sent Jordi Hereu, així serà durant tota la legislatura.

Però el congrés també aprovarà la celebració de primàries obertes a militants i simpatitzants per escollir el candidat a l'alcaldia, perquè diverses agrupacions locals han presentat esmenes en aquest sentit, com ja va succeir en el congrés nacional del desembre. Per exemple, una esmena de Sant Andreu, diu que les primàries han de ser obertes, "sense censos previs"; els candidats han de tenir igualtat de recursos i mitjans per part del partit, i la direcció ha de ser "neutral". I en el cas de més de dues candidatures, hi hauria d'haver dues rondes de primàries, "per propiciar el màxim consens entorn del candidat designat".

Evitar ball de noms

Tot i l'aprovació de la celebració de primàries, la direcció que encapçala Carles Martí no té intenció de convocar-les abans de les eleccions catalanes del 2014 i sobretot vol evitar que el congrés que comença avui se centri a debatre possibles noms per succeir Jordi Hereu, que, d'altra banda, no ha renunciat encara públicament a tornar-se a presentar. De fet, alguns crítics amb Martí han renunciat a presentar candidatura a la primera secretaria de la federació perquè es reserven per a la batalla de les primàries.

stats