Crònica 10/11/2011

El PSC crispa la campanya vinculant retallades i mort

Pere Martí
4 min
Vídeo polèmic La imatge correspon al fragment de l'espot del PSC en què un maniquí vestit de doctor simula que atén un pacient que acaba morint.

BadalonaLes campanyes tenen un moment que s'encenen, que es tensen. Algunes vegades és per un fet aliè, altres per una frase fora de to i en alguns casos per un simple vídeo electoral. Fins ara la campanya electoral catalana transcorria dins la monotonia democràtica habitual de la primera setmana, sense gaires estridències. El triple empat que prefiguren les enquestes fan que ni CiU ni PSC ni PP arrisquin gaire. Però ahir va saltar l'espurna amb un vídeo electoral dels socialistes contra les retallades en sanitat que acaba amb una escena en què un ingressat a un hospital és atès per un maniquí disfressat de metge i acaba morint.

El maniquí vol ser la metàfora de les retallades, que poden acabar malament si no s'aturen. El vídeo critica les retallades en sanitat, però també en educació i en els serveis a la dependència. La primera escena del vídeo és una imatge d'una àvia en cadira de rodes que ensenya fotografies del seu marit difunt a un maniquí, que substitueix un assistent social, per denunciar les retallades en la llei de dependència. A continuació un grup d'escolars fan classe amb una professora que també és un maniquí. Sona el timbre i els alumnes abandonen l'aula. És una crítica a les retallades en educació. Fins aquí tot correcte, però la tercera i última escena és més dura: un malalt en un llit d'un hospital és atès per un maniquí vestit de metge. El malalt està connectat a una màquina que mesura el seu pols cardíac i mentre sona una veu en off que diu "les retallades tenen conseqüències", el senyal passa d'intermitent a permanent, cosa que indica la pèrdua de les seves constants vitals. El malalt ha mort i apareix subtitulat que "les retallades tenen conseqüències". L'espot acaba amb el lema "Per a Catalunya no és el mateix Rubalcaba que Rajoy".

Polèmica a la xarxa

La seva difusió va aixecar immediatament polèmica a les xarxes socials, especialment a Twitter, on van ser majoritàries les desqualificacions, i també es va traslladar en el terreny de joc electoral. CiU no va desaprofitar el que considera un "error" de l'equip de campanya socialista i el seu cap de llista, Josep Antoni Duran i Lleida, va qualificar el vídeo de "joc brut". Des de Manresa, on estava fent un míting, es va mostrar "indignat" amb el vídeo perquè "traspassa els límits de la decència i de la democràcia".

El PSC es va afanyar a treure transcendència a l'espot, que va titllar de "conceptual", recordant que reflecteix la realitat de les retallades i que només es tracta d'una "advertència" del que podria arribar a passar si es continua per aquest camí. Fonts del comitè de campanya van assegurar a l'ARA que només pretenen que la gent sigui "conscient" que s'està desmuntant l'estat del benestar i mostraven la seva satisfacció per haver centrat l'agenda de la campanya en les retallades en sanitat. "Hem aconseguit que parlin del que nosaltres volem", van explicar les mateixes fonts, que negaven qualsevol caràcter ofensiu del vídeo contraposant-lo al to de Duran en campanya, que "ha menyspreat els jornalers, els homosexuals i els immigrants extracomunitaris".

Amb la polèmica en marxa, Carme Chacón es va referir al vídeo durant una entrevista que li va fer Josep Cuní en el seu programa de 8TV. Inicialment semblava que se'n desmarcava, com si no l'hagués vist, i assegurava: "El vídeo me l'han explicat venint cap aquí". Al final, però, va acabar defensant-lo explicant que intenta traslladar que "les retallades en determinats àmbits són especialment negatives". La candidata socialista va recordar que Amnistia Internacional ha amonestat el conseller Boi Ruiz per la seva política de retallades i li va retreure haver dit que "la sanitat és un problema de cadascú", cosa que "esparvera". Des del seu punt de vista, Catalunya ha retrocedit set anys en sanitat en els nou mesos que fa que governa CiU i, recorrent a la cruesa de les xifres, va recordar que actualment hi ha 25.000 persones en llistes d'espera que tenen càncer.

De dins el PSC no va sortir cap crítica al vídeo, tot i que l'exconsellera de Sanitat, Marina Geli, consultada per aquest diari, va assegurar que encara no l'havia vist i va subratllar que no forma part del comitè de campanya. En canvi, el diputat Josep Maria Sabaté va afegir llenya al foc criticant els retards als centres d'urgència i va posar com a exemple la mort diumenge passat d'una dona amb càncer de fetge a l'Hospital de Sant Pau després de 9 hores d'espera a causa d'una hemorràgia interna. El cas es va conèixer ahir i el diputat el va posar com a prova que "el sistema públic català està perdent qualitat a marxes forçades" i va atribuir la mort al fet que "no hi havia cirurgià per atendre-la". Sabaté va advertir que "no es pot perdre més temps" i va assegurar que el seu partit exigirà responsabilitats polítiques al Parlament.

Cop de gràcia

El PSC ha convertit la sanitat en el seu principal cavall de batalla electoral de cara al 20-N i ahir ho va tornar a demostrar la seva candidata Carme Chacón al barri de Llefià de Badalona, un barri obrer, antic orgull de l'esquerra combativa, que avui vota PP majoritàriament i que fa possible que Xavier Garcia Albiol sigui l'alcalde de la ciutat. A pocs metres del pavelló on feia el míting el PSC, hi ha l'estació de la línia 10 del metro, que va inaugurar José Montilla en l'últim govern tripartit. En aquest escenari, Chacón va tornar a advertir contra les retallades a la sanitat que fa CiU i que faria un govern del PP si Mariano Rajoy guanya les eleccions. La candidata socialista va explicar que CiU està esperant les eleccions del 20-N per donar "el cop de gràcia" a la sanitat catalana. La decisió de fragmentar l'Institut Català de la Salut demostraria, segons la candidata del PSC, que CiU té la intenció de privatitzar-la i va advertir: "Els socialistes no deixarem que es faci negoci amb el dret dels ciutadans". També ha demanat al conseller Boi Ruiz que "rectifiqui" i no faci malbé l'estat del benestar.

stats