DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 07/08/2011

El PSC es decanta per Miquel Iceta

Ferran Casas
3 min
L'home pont Miquel Iceta s'ofereix per fer d'home pont i conduir el PSC en la travessia en el desert fins que aparegui un nou lideratge acceptat per tothom.

BarcelonaLa llarga i concorreguda partida de pòquer del dotzè congrés del PSC estarà viva fins al final. Llevat de l'obiolista Joan Ignasi Elena, necessitat de donar-se a conèixer, tots els aspirants o assenyalats per liderar un partit poc avesat a les emocions fortes i al conflicte es resisteixen a ensenyar totes les cartes. Però el llarg període precongressual, que va començar la nit del 28-N, va donant pistes. La principal és que, per decantament i gràcies al seu rol de valor refugi , el portaveu al Parlament i vice-primer secretari, Miquel Iceta, és el més ben situat per prendre al desembre el relleu de José Montilla com a primer secretari.

A l'estiu les agendes no descansen. I no només pel 20-N, una cita en què Montilla ha admès que CiU amenaça l'hegemonia del PSC malgrat els 15 diputats de distància que Carme Chacón va treure a Josep A. Duran i Lleida el 2008. Les vacances dels que seuen a la taula de joc són curtes i plenes de reunions i sopars a la fresca amb agrupacions. Elena i Iceta, però també els alcaldes de Lleida i Terrassa, Àngel Ros i Pere Navarro, es deixen veure i busquen atansar-se als 800 delegats que tindran veu i vot.

Diferents fonts assenyalen que Iceta és qui aplega més suports entre les desorientades bases, que descarten fer foc nou amb l'actual cúpula. El New PSC , el centenar de dirigents joves i amb pes institucional, s'ha expressat a través d'un document, que va publicar l'ARA el 29 de juliol, en què demana renovació i girar full a les "dues ànimes". Però també hi abona l'actual línia. Entre aquests dirigents alguns han estat instats a fer el pas o hi han pensat, com Laia Bonet, Rocío Martínez Sampere i Francesc Vallès. Però cap, per ara, s'arriscarà.

Nou Cicle intenta ressuscitar l'obiolisme amb Elena, mentre que els exconsellers més catalanistes van dipositar esperances en Ros, socialista atípic però el més eficaç a les urnes. Aquest sector havia convertit el grup propi a Madrid en l'ADN. En aquest sentit, el pacte entre el ponentí i el sabadellenc Manuel Bustos, del sector proper al PSOE, que el descarten i es limiten a reclamar més autonomia, ha estat una galleda d'aigua freda. Ahir, però, aquest grup va deixar clar en un article publicat a El Periódico -i signat, entre altres, per Marina Geli, fins ara un dels principals suports de Ros- que no renuncia al grup propi.

Primàries per la Generalitat

Autodescartada Chacón, a qui la voluntat de permanència de Rubalcaba al PSOE no aparta de la idea de fer carrera a Madrid, Iceta està disposat a ser primer secretari però té clar que això no implica, en cap cas, ser candidat. La seva idea és que al congrés s'esculli la direcció del partit i se separin els dos càrrecs, atès que si el PSC torna al Govern no ho farà sol. Passat el congrés caldran primàries per triar cap de cartell i foguejar-lo. I aquí és on valors en alça com l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, de la nova fornada, catalanista, metropolità i referendat a les urnes, poden tenir la seva oportunitat. En aquest sentit caldrà veure qui ocupa els càrrecs de l'executiva que atorguen més visibilitat de cara al procés intern. Navarro va ser present divendres al sopar del PSC del Vendrell a Can Corbella, que va presidir Montilla.

Al marge d'aquests moviments, Iceta continua visitant agrupacions i recollint suports. I de moment no sembla que ni el sector catalanista (que no va unit en la batalla) ni les plataformes crítiques (Congrés des de Baix, Més PSC, 15-M Socialista, Col·lectiu Penedès-Catalunya…), actives a la xarxa però que no aconsegueixen de moment atreure quadres i alcaldes que seran el gruix dels delegats, estiguin en disposició de disputar-li el càrrec.

stats