RÈPLICA A LA RETALLADA DEL GOVERN Crònica
Crònica 15/02/2011

El PSC declara la guerra econòmica a Mas

Ferran Casas
2 min
PSC, Montilla

El PSC ha dit prou. Davant d'afirmacions com que les finances del Govern són una ruïna (Artur Mas) o que potser no es podrien pagar nòmines (Oriol Pujol) els socialistes catalans, molestos perquè no reben "informació" i només se'ls assenyala com els culpables, han obert foc. I ho han fet amb un document que en el seu dia va encarregar el primer secretari del partit, José Montilla, a l'equip de l'exconseller d'Economia Antoni Castells. Els socialistes defensen que no n'hi ha per tant, que la situació de les finances públiques no és tan dramàtica com es pinta i que les raons de Mas responen a la seva voluntat de carregar-se d'arguments per retallar drets socials i aprimar l'administració sense justificació.

Després de la reunió de l'executiva en què Montilla va presentar el document (Castells, desaparegut des del 28-N malgrat que la seva gestió és blasmada per l'actual govern, no va assistir a la reunió), Iceta va avisar que el disgust amb el Govern no consistirà només a donar rèplica a les acusacions. "Si aquest és el seu to, que no ens busquin per votar els pressupostos", va advertir.

En la negociació del pressupost del 2011, que el Govern vol aprovar per la via ràpida al juny refent els redactats pel tripartit, els socialistes tenen una posició de privilegi. CiU no té majoria absoluta i si ells no s'hi posen bé Mas haurà d'anar a buscar el PP (una foto que està encara demonitzada a ulls de l'opinió pública i els seus electors) o ERC, que no s'hi juga res i, en ple debat precongressual, estarà temptada de ser hiperexigent. I menys si ha de desmuntar la feina feta al Govern.

Iceta va afirmar que Mas diu el que diu no per "rearmar-se" i demanar el concert a Madrid sinó per frenar les obres del metro, les inversions en educació o la construcció d'hospitals i va criticar la desaparició de l'impost de successions, que el tripartit ja va limitar a les rendes altes. El dirigent socialista va assegurar que "la majoria dels governs no abaixen impostos". Tampoc el cas de Mas, més enllà de promeses de campanya. En el pla d'estabilitat enviat a Madrid, que l'ARA va publicar en exclusiva, l'executiu admetia que, malgrat el que va afirmar Mas abans de ser president, no es rebaixarien impostos. Iceta es va queixar que ningú els ha lliurat el document.

La Nota sobre les finances del PSC deixa clar que la situació no ve derivada de la despesa excessiva (segons ells, el dèficit i les inversions ja es van reduir el 2010), sinó de la caiguda dels ingressos, tant per la disminució de la recaptació (el finançament autonòmic es basa en els impostos) com per la manca de transferències del govern central, que Castells ja va denunciar i reclamar per escrit a Madrid mesos abans de deixar la conselleria.

A l'espera de l'auditoria externa demanada pel Govern, el PSC és contundent quan manté que parlar de ruïna "és fals, indigne i deslleial i una responsabilitat impròpia d'un president". És la guerra.

stats