Crònica 29/01/2011

El PSC treu ferro al procés harmonitzador del PSOE

Sara González
2 min
Nadal participa avui en una taula rodona i Montilla assistirà demà a la cloenda de la convenció.

BARCELONA.No havien de ser-hi, però no han pogut refusar la invitació de Ferraz. El PSC aterra avui a la convenció autonòmica del PSOE a Saragossa, en la qual es posarà sobre la taula el projecte per "redimensionar" les autonomies que defensa Zapatero. L'objectiu: corregir l'insostenible cafè per a tots. La situació no és precisament còmoda per als socialistes catalans que, quatre mesos abans de les municipals, no volen que se'ls associï a qualsevol gest homogeneïtzador de les comunitats. El desmarcatge o no quedarà a les mans del president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, que avui intervindrà en una taula rodona que porta per lema El futur de l'Espanya autonòmica: cooperació i responsabilitat .

D'entrada, els socialistes catalans s'afanyen a subratllar que ells només hi van en qualitat de "convidats". "La nostra participació es limita a la intervenció de Joaquim Nadal", assegura la secretaria de Desenvolupament Estatutari del partit, Laia Bonet, que acompanyarà l'exconseller. Procurar restar al marge del manifest que s'aprovi a la convenció és la consigna. "Entenem que del manifest no se'n pot despendre una involució autonòmica, però neix en un context electoral de les comunitats de via lenta i, per tant, no va amb nosaltres", matisa Bonet.

En tot cas, Nadal haurà de respondre a la petició de "màxima lleialtat" que farà el secretari de Relacions Institucionals i Política Autonòmica del PSOE, Gaspar Zarrías, a les autonomies per impulsar les reformes. Es plantejarà la necessitat de "més cooperació" en els "serveis bàsics" en zones frontereres entre comunitats. Per ara, el primer secretari del PSC, José Montilla, que assistirà demà a la clausura de la convenció que farà Zapatero, ja ha picat l'ullet a Zarrías en una carta a la militància. "L'ofensiva neocentralista i conservadora que també vol qüestionar l'estat de les autonomies, alimenta els que volen fer una nova estrebada al diàleg i la cooperació amb la resta dels pobles d'Espanya", adverteix.

stats