Crònica 23/05/2011

El PSC guanya a Tarragona però pot perdre l'alcaldia

Dani Revenga
2 min
Incertesa Josep Fèlix Ballesteros necessita que CiU i el PP no pactin per revalidar el seu càrrec d'alcalde a la ciutat de Tarragona.

El PSC va ser la força majoritària a Tarragona. Però, tot i la distància que en els comicis d'ahir va marcar amb els seus rivals polítics, a Josep Fèlix Ballesteros se li pot complicar la revalidació de l'alcaldia.

Els socialistes van obtenir 12 regidors, un menys que el 2007, però es queden a les mans d'un hipotètic pacte entre el PP i CiU, que amb 7 regidors cadascun tenen a l'abast l'aritmètica per governar amb majoria absoluta. La sorpresa de la nit va ser l'ascens espectacular del PP, que, amb 3 regidors més que el 2007, iguala en percentatge de vots CiU, que perd un regidor.

S'havia especulat força amb un pacte entre aquestes dues formacions com una opció perquè la candidata de CiU, Victòria Forns, accedís a l'alcaldia si, com ha passat, el PSC guanyava les eleccions sense majoria absoluta. Un pacte entre partits conservadors que té precedents a la ciutat, ja que va permetre el govern de CiU en la legislatura 2003-2007, l'última com a alcalde de Joan Miquel Nadal. Si no es produís aquest pacte, però, Ballesteros repetiria com a alcalde, governant en minoria o amb el suport d'algun altre partit. Una opció que queda molt oberta després de les primeres declaracions de Ballesteros, en què va assegurar que "no descarta ningú" i que veu possible "un govern d'unitat".

L'altra gran notícia de la nit electoral és la desaparició d'ERC del consistori tarragoní. La formació independentista perd els dos regidors que tenia després de quatre anys en què han estat els socis de govern del PSC. La novetat de la nit va ser la irrupció d'Iniciativa per Catalunya Verds, que torna a entrar al consistori amb l'escó obtingut per la seva cap de llista, Arga Sentís.

CiU fa història a Reus

Tot i que els resultats a Reus són més ajustats per la part alta que a Tarragona, la qüestió de l'alcaldia sembla molt més clara. Tot apunta que el candidat de CiU, Carles Pellicer, podria ser el primer alcalde no socialista de Reus en l'actual cicle democràtic, després de 12 anys de Lluís Miquel Pérez com a alcalde.

CiU és ara la força majoritària amb 10 regidors, seguida de molt a prop pel PSC de l'actual alcalde, Lluís Miquel Pérez, que en va obtenir 8. Amb aquests resultats, CiU i PSC intercanvien els que van obtenir l'any 2007. La possibilitat que CiU accedeixi a l'alcaldia està reforçada per les especulacions sobre un pacte amb el PP, l'altre guanyador de la nit, ja que passa de 4 a 6 regidors. Una coalició que fins i tot es plantejava en el cas d'una victòria del PSC com una manera de desbancar els socialistes del govern municipal després de 32 anys.

Els altres tres regidors se'ls reparteixen Ara Reus, la CUP i la Cori. ERC i ICV van perdre els dos regidors que tenien cadascuna i queden fora del consistori.

stats