Crònica 28/04/2011

El PSC insta Mas a anar per la via dels tribunals

Els socialistes van posar ahir damunt la taula una nova via per pressionar el govern espanyol perquè pagui la bestreta del fons de competitivitat: la dels tribunals. CiU confia encara en la negociació.

Pere Martí
2 min
Joaquim Nadal va comparèixer ahir al Parlament per proposar la via judicial amb els fons de competitivitat.

Barcelona.Hi ha una manera d'intentar cobrar els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat que no passa per la negociació política sinó pels tribunals: reclamar-los per la via contenciosa administrativa. El problema és que aquesta acció posa la decisió en mans de la justícia i, per tant, és impossible saber quan hi haurà solució. El mateix dia que els senadors del PSC votaven diferent dels del PSOE al Senat i que es reunia el Consell de Política Fiscal i Financera, Joaquim Nadal va recordar al Govern aquesta possibilitat.

En una compareixença al Parlament, el president del grup parlamentari socialista va explicar que hi ha altres comunitats que ja han explorat aquesta via, tot i que no va citar quines, per evitar irritar els socialistes de Castella-la Manxa, que han optat per aquesta possibilitat. "El Govern pot i ha de reclamar l'abonament per la via contenciosa administrativa", va explicar, tot i que va matisar que seria com a últim recurs, en cas que la via de la negociació finalment no funcioni.

Des de CiU no es descarta aquesta via, però es confia encara en la via política. Oriol Pujol va recordar: "L'única via que ens garanteix tenir els diners aquest any és la política", perquè la judicial endarreriria el cobrament de la bestreta. El representant de la federació nacionalista va aplaudir el fet que el PSC votés al Senat a favor que el govern espanyol pagui els 1.450 milions i va emplaçar-lo que faci el mateix al Congrés, on CiU presentarà en els propers dies una moció que es votarà el dia 10 de maig. "Espero que no se'n desdiguin i que mantinguin la coherència", va demanar Pujol. Però el PSC no té intenció, de moment, de votar el mateix a la cambra baixa. Nadal ho va justificar assegurant que "no es vota cada dia una iniciativa d'aquest tipus", recordant l'argument que va fer servir CiU per no votar a favor de la independència al Parlament. "No cal tornar-ho a votar deu vegades", va insistir.

L'argument que utilitzaran els socialistes per rebutjar una iniciativa de CiU al Congrés serà carregar contra Josep A. Duran i Lleida, perquè qui té capacitat per convocar la comissió bilateral Estat-Generalitat, en què es podrien negociar els fons de competitivitat, no pot "jugar" presentant una moció a la cambra baixa, segons Nadal. El president del grup socialista es va mostrar molt crític amb "el poc rigor i discreció" que ha tingut el govern català durant les negociacions, a qui veu més preocupat per assenyalar el PSC com a responsable que no pas per aconseguir l'acord.

Punt de mira

El PSC té la sensació que CiU busca posar-lo en "el punt de mira" de cara a les eleccions del 22 de maig, però amb la votació d'ahir al Senat, Nadal va recordar que el seu partit "ja compleix el seu compromís" de donar suport a l'executiu català en la negociació dels fons. Per deixar clara la seva posició, els socialistes catalans van emetre una nota pública en què assenyalen els "gravíssims errors" que l'executiu català està cometent en la negociació. Entre aquests "errors" hi ha, segons el PSC, el d'exagerar les dificultats econòmiques de la Generalitat, anunciar des del primer dia que reivindica un nou sistema de finançament "perdent per tant autoritat per exigir el compliment del sistema vigent", jugar amb l'ambigüitat de promoure consultes independentistes i rebutjar després la independència al Parlament i anunciar rebaixes d'impostos per a minories benestants.

stats