Crònica 04/04/2011

El PSC intentarà frenar CiU amb els seus alcaldes històrics

Dàmaris Torrado
2 min

A les comarques de la plana de Lleida les forces de CiU i PSC estan molt igualades en vots, però els bons resultats aconseguits per CiU a les eleccions del 28-N sembla que podrien fer perillar alguna de les actuals alcaldies dels socialistes. A Tàrrega caldrà veure si l'actual alcalde Joan Amézaga (AINP) aconsegueix tornar a formar govern. A les eleccions del 2007, després d'haver anat per lliure el 2003, la seva unió amb el PSC no va ser suficient per poder governar sense aliances, i va haver de pactar amb ERC i ICV. Serà interessant veure si hi ha de pactar de nou i si el PP aconsegueix recuperar el regidor que li va prendre PxC.

A Balaguer, el PSC ha tornar a confiar en el veterà Miquel Aguilà, que va governar en aquesta última legislatura en minoria fins que va aconseguir el suport d'un trànsfuga d'ERC. El republicans esperen obtenir bons resultats i tenir la clau de la governabilitat. Més complicada és la situació de Mollerussa, on l'alcaldessa del PSC, Teresa Ginestà, va renunciar al seu càrrec a finals del 2010 en no aconseguir aprovar un crèdit milionari. Fins llavors havia governat amb el suport d'ERC, que posteriorment va donar l'alcaldia a CiU. Els republicans tornaran de ben segur a ser decisius de nou de cara a formar el govern municipal.

Cervera presenta un escenari encara més complicat, també, per l'atomització de les forces polítiques. L'actual govern, amb el socialista Joan Valldaura al capdavant, està format per PSC, ERC, INSE i PP. Els dos partits més votats el 2007 van ser CiU i PxC, que actualment estan a l'oposició. Probablement enguany, per formar govern, caldran nous pactes. A les Borges Blanques, el també veterà Miquel Àngel Estradé torna a presentar-se com a alcaldable d'ERC. Tot i que la capital de les Garrigues és un feu republicà, CiU va aconseguir els últims comicis igualar el nombre de regidors d'ERC. Es preveu que el PSC, amb qui ha governat Estradé, tingui de nou la clau de govern.

A Lleida ciutat totes les enquestes són favorables al socialista Àngel Ros, que va aconseguir la majoria absoluta. La incògnita, però, és si l'efecte 28-N farà perdre a l'actual alcalde aquesta majoria i si es veurà obligat a reeditar el tripartit que va formar el 2003 amb ERC i ICV. També cal veure com respon la ciutadania davant el nou candidat de CiU, l'independent Ramon Zaballos, que ha rellevat Isidre Gavín en la tasca d'intentar prendre l'alcaldia a l'imparable Ros.

stats