DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 31/05/2011

Els crítics del PSC crearan la plataforma unitària Nou Projecte

Pere Martí
3 min
Miquel Iceta i Marina Geli parlant al Parlament. Els dos dirigents mantenen clares diferències sobre el futur del socialisme català.

Els moviments precongressuals del PSC s'acceleren. El mal resultat de les eleccions municipals ha fet entrar en ebullició el partit i ha disparat les veus crítiques arreu del país, que s'expressen fins i tot a internet, on ja hi ha com a mínim dos grups organitzats: #congresdesdebaix i #mespsc. Representants d'aquestes dues plataformes es van reunir divendres de la setmana passada amb membres de Nou Cicle, el grup liderat per Raimon Obiols, per crear una plataforma única que aglutini tots els sectors crítics del PSC i que es dirà Nou Projecte. A més de les plataformes organitzades també s'han fet sentir més veus crítiques, conegudes com a barons , que tenen projecció mediàtica però que fins ara no han participat en cap estructura organitzada, com Ernest Maragall o Montserrat Tura, però que la nova plataforma també vol integrar.

La reunió, que va transcórrer en un dinar, va servir per constatar la necessitat d'harmonitzar el discurs i crear una plataforma nova que aglutini tots els sectors crítics, a partir de compartir la necessitat de renovar a fons les estructures, les formes de fer política i la defensa del catalanisme del PSC. Els crítics són conscients que només tenen possibilitats de fer alguna cosa al congrés de l'octubre si són capaços de portar un elevat nombre de delegats i això requereix estar ben organitzat.

Per posar fil a l'agulla, Nou Cicle es va reunir dissabte a Saifores, al Penedès, on es van concentrar unes 300 persones, entre les quals hi havia la portaveu adjunta al Parlament Laia Bonet, l'exdiputat de Ciutadans per Canvi Toni Comín i Marina Geli. L'exconsellera de Salut va protagonitzar una de les intervencions més crítiques, atribuint la derrota de les municipals, entre altres causes, al fet que els 25 diputats del PSC al Congrés votessin en contra del pagament del fons de competitivitat a la Generalitat i va reivindicar el grup parlamentari propi. Però aquest no va ser l'únic tema de debat. En l'aspecte organitzatiu, els obiolistes volen deixar de ser-ho, perquè amb aquesta etiqueta no poden defensar la renovació, amb la qual cosa van acordar "superar" la fase de Nou Cicle i apostar directament per la nova plataforma unitària Nou Projecte.

Presentació al juliol

La nova plataforma es presentarà públicament al mes de juliol, tindrà logo propi i una web per facilitar la participació de tots els militants. Abans, però, seguiran els contactes per anar sumant grups crítics, tot i que tampoc descarten els contactes directes amb les federacions territorials del partit. La primera serà amb la Federació de Barcelona del PSC, que manté una relació tensa amb la direcció nacional després que intentés vetar la candidatura de Jordi Hereu a les municipals. La intenció dels crítics aquesta vegada no és pactar una quota dins la futura direcció, com solia fer l'obiolisme, sinó que volen canvis profunds per "tornar al PSC la centralitat que ha perdut". I això no implica només el grup parlamentari propi, que serà "irrenunciable", sinó proposar canvis de fons en l'estructura del partit i, si hi ha prou acumulació de forces, presentar un candidat propi a la primera secretaria del PSC. Entre els noms que podrien ser l'alternativa a una candidatura oficialista, probablement liderada per Miquel Iceta, hi ha els de Marina Geli o Montserrat Tura. Tampoc es descarta optar per cares noves, no cremades pel tripartit, com Joan Ignasi Elena o Laia Bonet, o cares que han tingut protagonisme en institucions, com Jordi Hereu, que va aconseguir tornar-se a projectar internament amb una bona campanya. De tota manera, abans de parlar de noms, els crítics del PSC volen pactar els continguts.

stats