LA GOVERNABILITAT DE CATALUNYA
Crònica 18/02/2012

El PSC vola ponts amb CiU pels pactes amb el PP

Els pactes del Govern amb el PP couen, i molt, al PSC. De moment ha suspès les reunions previstes amb els nacionalistes fins a decidir si trenquen la bilateral creada per explorar col·laboracions.

Marc Colomer
2 min
Jaume Collboni ahir durant la compareixença 
 De premsa a la seu del PSC.

BARCELONA.La comissió bilateral CiU-PSC per explorar grans acords de país ja trontolla. I no fa ni un mes que camina. Després que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, anunciés dimecres que l'executiva de dilluns del partit es replantejaria formalment l'acostament a CiU, ahir el portaveu dels socialistes catalans, Jaume Collboni, va fer un pas més fent pública la suspensió de totes les reunions previstes amb els nacionalistes com a resposta als pactes amb el PP. No només per l'acord pels pressupostos, sinó també pel pacte de la federació i els populars per la cinquena llei òmnibus, la dels mitjans públics. De fet, CiU s'havia compromès a reformar la llei de la CCMA amb el PSC en el pacte d'investidura d'Artur Mas, però finalment la federació s'ha decantat pel PP, a parer dels socialistes en detriment de la "pluralitat" dels mitjans públics catalans.

Els socialistes ja van suspendre dijous una reunió sectorial sobre el món local amb CiU en el marc de la bilateral que s'havia propiciat. I no tornaran a seure, malgrat la pressió dels alcaldes socialistes del cinturó, fins a tornar-ne a parlar. Els partidaris d'una oposició més radical s'han carregat de raons els últims dies. I temen que la federació canviï el PP per ERC en la segona meitat de la legislatura, en què el concert econòmic serà al centre del debat, i el PSC torni a quedar desplaçat.

Qui de moment es "resisteix" a "abandonar" la possibilitat d'arribar a acords futurs amb PSC i ERC és el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol. En l'editorial del butlletí setmanal del grup de CiU al Parlament, Pujol ha justificat el pacte pressupostari amb el PP per la necessitat d'actuar contra el dèficit, d'urgència econòmica. "Ens resistim a creure que el diàleg (amb el PSC) està trencat", va afirmar Pujol, que va subratllar que "la situació és prou complicada per no comptar amb la segona força del país".

Carta de Navarro a Mas

Ni que sigui per no autodescartar-se, ahir Pere Navarro va enviar una carta al president Artur Mas, per demanar-li que lideri personalment la defensa "contundent" de les infraestructures catalanes a Madrid davant l'ofensiva "regressiva i recentralitzadora" del PP i per oferir-li el seu suport en aquest àmbit, segons informa Efe. Navarro vol que Mas exigeixi al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que descentralitzi l'aeroport del Prat i que comprometi les inversions per tenir operatiu el corredor mediterrani el 2020, ara que el PP ressuscita el túnel del Pirineu del corredor central.

stats