SOCIALISTES EL NOU LIDERATGE
Crònica 18/12/2011

El PSC es posa en mans de Navarro

Pere Martí
4 min
L'ABRAÇADA DEL RELLEU
 Pere Navarro va abraçar-se amb Montilla després de rellevar-lo com a primer secretari, davant de Joan Ignasi Elena.

BARCELONAEl fort vent que bufava ahir a Barcelona va escombrar el pessimisme que des de fa mesos impregna les bases del PSC i va aclarir una mica l'horitzó dels socialistes catalans, que han posat totes les seves esperances en Pere Navarro. L'alcalde de Terrassa, que va començar fent política el 1977 enganxant cartells a les parets de la seva ciutat, té la difícil missió de treure els socialistes de l'atzucac polític en què estan, després de perdre tres eleccions seguides.

En el nou PSC de Navarro és la primera vegada que es vota en secret un informe de gestió i la primera vegada que vota més d'un candidat a la primera secretaria. Els números van donar la victòria a Navarro per un clar 73%, però el candidat alternatiu, Joan Ignasi Elena, va obtenir un meritori 25% en un partit sempre acostumat als monolitismes. El tercer candidat a la cursa, Àngel Ros, es va retirar a l'últim minut, per reservar-se com a candidat a les primàries per escollir el candidat a les eleccions del 2014, tot i que va desconcertar alguns dels seus seguidors, que no s'ho esperaven. Ros, que va demanar el vot per Elena, considera que una derrota al congrés l'hauria hipotecat com a candidat a presidenciable.

El resultat de la votació va portar Navarro a proclamar que "aquest partit ha donat exemple de democràcia, diàleg i acord" i es va comprometre a treballar amb la mateixa il·lusió que tenia l'any 1977, fins i tot "amb més força i convicció". Una estona abans, en el seu discurs com a candidat, va mostrar la voluntat que el partit faci un gir social i situï la defensa de l'estat del benestar i la lluita contra la crisi com a prioritat. També va reivindicar el catalanisme d'esquerres, d'arrel popular i federalista, com a element consubstancial del PSC.

El seu lema, que repeteix sovint, és que "hi ha d'haver més veus en català que defensin l'Espanya federal i més veus en castellà que defensin l'autogovern de Catalunya". També va defensar que el PSC es visualitzi a Madrid perquè "el que diem aquí ho hem de dir allà i el que diem allà ho hem de dir aquí", però no va parlar en cap moment de tenir grup propi al Congrés de Diputats.

Adéu al grup propi al Congrés

No en va dir res perquè la nova direcció que liderarà descarta recuperar-lo i es conforma a poder votar diferent al PSOE en temes concrets que afecten Catalunya. Aquest va ser el principal tema de fricció en el debat de ponències del congrés, perquè hi havia més de trenta esmenes reivindicant-lo. La mesa de la comissió on es debatia, presidida pel diputat vallesà Jordi Terrades, va fer un joc de mans per evitar discutir-les. Abans de les esmenes, la mesa va posar a debat el text conegut com el pacte Ros-Bustos (que preveu només votar diferent en alguns aspectes) i en quedar aprovat la mesa va considerar que les esmenes a favor del grup parlamentari havien "decaigut" perquè feien referència al mateix tema i no es van arribar ni a votar.

El debat en comissió va ser tens, sobretot quan va intervenir el diputat a Madrid, Daniel Fernández, que va rebutjar de manera molt contundent el grup. També hi van intervenir en contra els dos autors del pacte, l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i el de Lleida, Àngel Ros, tot i que en la campanya interna l'havia defensat. El resultat de la votació va ser clar: 130 vots a favor i 27 en contra. Els partidaris del grup propi van expressar als passadissos la seva disconformitat en la manera com s'havia desenvolupat el debat i van plantejar-se recollir signatures per portar-lo al ple d'avui, però finalment van desistir, conscients que la batalla estava perduda una vegada més.

A més del grup parlamentari, l'altre tema en clau de partit va ser l'aprovació de la celebració de les primàries per escollir tots els candidats, que seran obertes a militants i simpatitzants i obligaran els candidats a renunciar als seus càrrecs orgànics si en tenen. Navarro es va comprometre a aprofundir en aquesta direcció, obrint el partit i "reconnectant" amb la societat.

El nou primer secretari va tancar la seva intervenció oferint mà estesa a Elena, però no ho tindrà fàcil, perquè l'exalcalde de Vilanova va fer un discurs demanant una renovació "urgentíssima" i a fons, tant a nivell ideològic com a nivell organitzatiu, amb cares noves a la direcció.

El nucli dur de la nova executiva

Immediatament després de la seva elecció, Navarro va iniciar les negociacions per a la nova executiva, que es van prorrogar fins a la matinada. A l'hora de tancar aquesta edició el primer secretari estava negociant-ne el nucli dur, que estaria integrat per vuit membres: el mateix Navarro, Antonio Balmón com a viceprimer secretari, Daniel Fernández com a secretari d'organització, Manuel Butos com a responsable de política municipal, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, i també els dos candidats alternatius: Àngel Ros i Joan Ignasi Elena. La vuitena plaça seria per Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet, o Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma. Aquests vuit noms formarien la permanent de l'executiva nacional, que no tindria president (fins ara Isidre Molas). Fora d'aquest nucli hi hauria Jordi Hereu i Jaume Collboni, entre d'altres. El gran absent, si avui no hi ha sorpresa, és Miquel Iceta, que quedaria fora de la direcció.

stats