EL DEBAT DEL FINANÇAMENT
Crònica 28/10/2011

El PSC proposa reduir un 25% la solidaritat

La comissió parlamentària d'estudi del concert econòmic tancarà avui els seus treballs sense que els partits hagin consensuat un model comú de finançament. El PSC descarta el concert econòmic.

Pere Martí
3 min
L'última reunió El PSC assistirà avui a l'última reunió de la comissió del concert amb la seva proposta de pacte fiscal federal.

Barcelona.El model de concert econòmic que avalen amb matisos CiU, ERC i ICV no tindrà el suport del PSC i tampoc del PP. Els socialistes consideren que plantejar el concert només amb una modificació de la Lofca "no dóna estabilitat jurídica al model perquè passa a dependre discrecionalment del govern de torn de Madrid, cosa que el fa dèbil". En canvi, el PSC defensa un model de pacte fiscal que doni els mateixos resultats que el concert i que es pot aconseguir a partir de desenvolupar l'Estatut vigent, tot i que també requereix una modificació de la Lofca en el seu punt crucial: una disminució del 25% de l'aportació que fa Catalunya a la solidaritat interterritorial.

La proposta de pacte fiscal federal del PSC reclama que les aportacions de recursos tributaris de les comunitats autònomes passi de manera "progressiva" del 75% al 50%. "D'aquesta manera els territoris receptors de solidaritat hauran de millorar el seu esforç fiscal si volen millorar el seu finançament, sense dependre tant de l'esforç fiscal de la resta", explica el text que presentaran avui els socialistes a la comissió.

A més de la reducció de l'aportació als fons d'anivellament i solidaritat, el PSC també proposa per augmentar els ingressos quedar-se una part de l'impost de societats. Concretament defensen "l'increment progressiu dels percentatges de cessió sobre els rendiments dels impostos cedits parcialment en l'actualitat i establir per primera vegada un percentatge de cessió sobre el rendiment de l'impost de successions". La proposta no esmenta explícitament que per equiparar els ingressos de Catalunya als d'una comunitat foral cal que Euskadi i Navarra paguin més a l'Estat, però fonts del PSC admeten que caldrà "modular" la quota de retorn de les comunitats amb concert, de manera que s'acabi establint un sistema de "dues velocitats" per arribar a l'objectiu de l'equiparació d'ingressos. Les comunitats de règim comú hauran d'incrementar-los mentre que les de règim foral hauran de contribuir més a la solidaritat. El PSC ha evitat posar-ho per escrit perquè és conscient que despertaria de manera immediata el rebuig unànime de totes les forces polítiques basques i navarreses.

El "privilegi" del concert

De tota manera, el text sí que ho planteja indirectament. Parla de "privilegis" per referir-se al sistema de concert i de "distorsió". Per superar això, el PSC defensa una "reforma" del sistema general de les relacions financeres entre les comunitats i l'Estat i aposta per crear "mecanismes complementaris" que garanteixin que, fins que no es produeixi l'equilibri entre els dos models, el finançament de Catalunya mantindrà un diferencial de creixement positiu amb relació a aquests altres models", en referència al concert econòmic.

En el text que entregaran avui a la comissió no posen cap xifra sobre el dèficit fiscal, "com tampoc n'hi ha en la de concert de CiU i ERC", recorden. En canvi, sí que estableixen una metodologia de treball que passa per crear abans del mes de gener de l'any que ve un grup de treball bilateral amb responsables dels dos governs per revisar el model vigent, previst per a l'any 2013. Paral·lelament demanen l'establiment d'un calendari de reunions de la Comissió Mixta i aquest grup de treball per dur a terme durant el 2012 la negociació del nou model amb el govern espanyol.

Tot i que els socialistes saben que quan avui presentin aquesta proposta a la comissió d'estudi del concert econòmic es quedaran sols, creuen que encara hi ha marge de negociació amb CiU, perquè el model no es votarà al Parlament fins a final d'any o a principis de l'any que ve. Amb tot, la polèmica sobre el dèficit fiscal, pot tensar la reunió, ja que el fet que el conseller d'Economia revelés ahir la xifra de 16.500 milions de dèficit, va ser titllat de "deslleialtat" per part de Joaquim Nadal, perquè "desvirtua" el sentit de la comissió. També va ser criticada pel secretari d'estat d'Hisenda, Juan Manuel López Carbajo, que va retreure al conseller que fes "un joc de càlcul" amb una metodologia "dubtosa".

stats