L'ESTAT AUTONÒMIC EN JOC
Crònica 17/01/2011

El PSC protegeix Zapatero del debat

A quatre mesos de les municipals, el PSC tremola davant un hipotètic intent del PSOE d'harmonitzar autonomies. Per això els socialistes catalans s'esforcen a desmarcar Zapatero de la línia d'Aznar.

Sara González
2 min
Miquel Iceta, viceprimer secretari del PSC, no veu que el PSOE vulgui retallar les autonomies.

BarcelonaSense fer gaire soroll per no esvalotar més el galliner i mirant-se'l de reüll, el PSC fa esforços per desmarcar el president José Luis Rodríguez Zapatero de la tendència d'homogeneïtzació de les autonomies que abandera el PP per boca de l'expresident José María Aznar. És una reacció de supervivència. A quatre mesos de les eleccions municipals, als socialistes catalans allò que menys els convé és un intent del PSOE d'ensenyar, per poc que sigui, les tisores a l'autogovern de Catalunya. S'hi juguen massa. "És un rumor", es va afanyar a subratllar el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, qui va insistir, en declaracions a Catalunya Informació, que no ha vist el document del PSOE en què parla d'una harmonització de les autonomies.

Els socialistes catalans no participaran a la convenció autonòmica de finals de gener on suposadament el PSOE presentarà la proposta per corregir "l'inviable" cafè per a tothom, però s'afanyen a desmarcar-se d'allò que ells consideren un producte del " think tank presidit per Aznar i esperonat des del PP", tal com va publicar ahir al seu blog el portaveu del PSC, Miquel Iceta.

Així doncs, des de fora del cor del debat però procurant no ferir els companys de ruta del carrer Ferraz, els socialistes catalans consideren que les administracions han de fer "un esforç per optimitzar els recursos" i "eliminar duplicitats innecessàries" i, fins i tot, com apunta Iceta, "convindria que el Senat fos una veritable cambra territorial". Això sí, sense renunciar a la perspectiva d'una Espanya plural i federal i, per tant, mantenint intacte l'autogovern i els Estatuts de les autonomies. Tot plegat, un joc d'equilibri difícil que pot debilitar el PSC de cara als comicis locals del 22 de maig.

Conscients del perill, els socialistes catalans s'aferren al reguitzell d'avenços en l'autogovern que han conquerit durant els set anys de tripartit. "Nosaltres vam fer la reforma de l'Estatut a Catalunya, pactat amb Mas", recordava Zaragoza, qui també va assenyalar que el nou sistema de finançament "aquest any ha donat 2.500 milions d'euros més a Catalunya", que han servit per "atenuar el dèficit", una despesa que CiU xifra en uns 7.200 milions d'euros.

Sigui com sigui, el debat incomoda el PSC. Fins i tot Zaragoza, en un intent de desviar l'epicentre dialèctic, va convidar ahir a Artur Mas a "parlar de coses reals i no de rumors" i el va acusar de buscar "enemics exteriors" davant la seva "impotència política" per buscar "consensos interns". Però CiU es fa el desentès i s'exhibeix amb força per plantar cara, fins i tot a través del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, qui ahir va reptar el PP i el PSOE a acabar amb el cafè per a tothom. Duran va recordar que van ser els socialistes els que van cometre "l'error" d'atorgar el mateix nivell d'autogovern a les comunitats històriques i la resta de regions. "A Catalunya que no li toquin ni un pèl en aquest sentit", va advertir Duran.

stats