Crònica 30/08/2011

El PSC acata la reforma en una executiva crítica amb ZP

El PSC va tenir una executiva moguda, plena de crítiques a la manera com Zapatero ha gestionat la reforma constitucional, però finalment es va imposar la disciplina i van acabar donant-hi suport.

Pere Martí
2 min
Carme Chacon, al costat de José Zaragoza, ahir durant l'executiva del PSC que la va proposar com a candidata a les eleccions espanyoles del 20-N.

Barcelona.Moltes crítiques, molts laments, però finalment, el PSC no es mourà ni un mil·límetre de la disciplina electoral del PSOE. Donarà suport a la reforma constitucional pactada amb el PP i rebutjarà el referèndum. La tesi general és que la reforma no és ni necessària ni oportuna, però els efectes d'un vot en contra serien molt negatius, sobretot perquè ensorrarien l'objectiu de José Luis Rodríguez Zapatero, que és donar confiança als mercats internacionals.

L'anàlisi que van fer els socialistes catalans portes endins és que les formes del president espanyol en impulsar aquesta reforma són inacceptables i el seu contingut suposa acceptar les tesis de la dreta espanyola. Les crítiques van ser pràcticament unànimes i fins i tot s'hi va apuntar Carme Chacón, que ahir va ser proposada com a cap de llista a les generals pel PSC. En una filtració molt oportuna electoralment, va transcendir que la ministra de Defensa va expressar "dubtes" pel procediment seguit, però no pel contingut de l'article 135, que veu prou flexible. I també va suggerir que seria millor que s'aprovés per referèndum, vista la demanda social que hi ha de més transparència democràtica. Però per "responsabilitat i lleialtat" envers Alfredo Pérez Rubalcaba, va explicar que hi votaria afirmativament.

Les crítiques a les formes de Zapatero van ser generals i van contrastar amb els elogis cap a Rubalcaba per haver aconseguit que no hi hagués xifres en el redactat constitucional. Un altre membre de l'executiva va arribar a dir que fer-ho pitjor era "impossible", perquè havia promogut la reforma de manera unilateral, sense consultar ningú, però també va apostar per un "sí crític". No hi havia entusiasme, però tampoc cap membre de l'executiva va apostar pel no.

Malgrat aquest seguit de retrets, la posició oficial de portes enfora va ser de suport ple al PSOE. L'encarregat d'explicar la versió oficial del PSC va ser el seu vice-primer secretari, Miquel Iceta, que va assegurar que el suport a la reforma constitucional es va prendre per "assentiment general" i va posar com a motiu la delicada situació econòmica que viu Espanya, tot i que va reconèixer que fer-ho a final de la legislatura no era habitual.Va defensar que l'article 135 té prou clàusules de salvaguarda que permeten una flexibilitat suficient. També va explicar que el PSC no donarà suport a la petició de fer un referèndum per avalar democràticament la reforma de la Constitució, perquè és "innecessari", ja que el text reformat remet a una llei orgànica. El vot dels socialistes catalans hauria estat clau a l'hora de forçar un referèndum, si haguessin volgut, perquè només cal que ho demanin una dècima part dels diputats (35) i el PSC en té 25.

Dèficit fiscal

El PSC també rebutja que la llei orgànica que sorgirà de la reforma constitucional limiti el dèficit fiscal de les autonomies respecte de l'Estat en un 4% del PIB. Per Iceta aquesta qüestió "no té res a veure amb aquest debat" perquè fa referència al finançament. CiU l'ha posat damunt la taula per "desviar l'atenció" i va recordar que al Parlament ja hi ha una comissió d'estudi del concert econòmic.

stats