EL PAPER DE L'OPOSICIÓ
Crònica 03/03/2011

El PSC s'acarnissa amb Joana Ortega

Els alcaldes del PSC van exigir mà dura amb CiU i l'executiva s'ho va prendre al peu de la lletra. Els socialistes van atacar ahir la vicepresidenta del Govern i li van recordar que té el "títol", però no el "poder".

Sara González
3 min
LA NÚMERO DOS DEL GOVERN, A EXAMEN La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va comparèixer ahir en comissió per primera vegada per explicar les línies  del seu departament. Els socialistes van aprofitar l'ocasió per recordar-li que entre Artur Mas i Duran i Lleida  han buidat de competències l'àrea que capitaneja.

BARCELONA.Dur i sense pal·liatius. Així va ser el discurs que ahir va exhibir el PSC per atacar el Govern pel flanc de la vicepresidenta Joana Ortega, que va comparèixer en comissió per primera vegada. L'objectiu: deixar en evidència que l'executiu d'Artur Mas s'ha teixit sota el patró dels equilibris de partit i, d'altra banda, complir les exigències dels alcaldes del seu propi partit, que dilluns van demanar a l'executiva que deixés de donar "xecs en blanc" a CiU i endurís el seu paper d'oposició. "Vostè té el títol, però no el poder", va etzibar a Ortega la dirigent del PSC Laia Bonet, que es va encarregar de recordar a la primera dona vicepresidenta de Catalunya que ha quedat eclipsada pel líder del seu partit, Josep Antoni Duran i Lleida, que, sense tenir cap càrrec al Govern, presideix les comissions Estat-Generalitat.

"Ha estat una compareixença buida per una vicepresidència buida", va lamentar l'exsecretària del govern del tripartit, que no va dubtar a subratllar que el departament capitanejat per Ortega s'ha quedat només amb la direcció d'Afers Religiosos mentre que competències com Exteriors, de coordinació i supervisió de les Delegacions Territorials, de Cooperació al Desenvolupament o Esports han passat a Presidència. Bonet també va posar en evidència que és Duran qui té "funcions de representació i executives en l'àmbit de les relacions institucionals".

Ortega, nomenada vicepresidenta in extremis en un govern que només comptava amb dues dones conselleres, va tenir dificultats per esquivar el dard socialista, sobretot després del desglossament que va fer Bonet de la composició de les comissions bilaterals i mixtes. La dirigent del PSC va apuntar que pel nomenament "a la valenta i pel broc gros" de Duran i Lleida com a president de les comissions, queden desplaçats el conseller Felip Puig de la de Generalitat-Estat i la mixta de transferències; el conseller Lluís Recoder de la d'Infraestructures i la secretaria general d'Economia, Georgina Arderiu, de la d'Afers Econòmics i Fiscals.

Bonet va fer notar que, en fer-se la designació per acord de govern i no pel decret en vigor, a aquestes comissions no hi assisteix ningú del departament d'Ortega. Només en dues és vocal la vicepresidenta, però com a resultat de sumar Relacions Institucionals a Governació.

Per contrarestar aquest discurs, Ortega va contraatacar responent que el PSC necessita "un canvi de xip" perquè el nou Govern "comparteix un projecte comú", "no busca personalismes" i està "coordinat amb una veu d'unitat", un tret diferencial, segons Ortega, en relació al tripartit. "S'ha de respectar la voluntat del Govern d'organitzar-se com cregui necessari", va concloure la vicepresidenta, que va titllar de "banal" la intervenció de Bonet.

La dirigent socialista no es va estar de recordar la "contradicció" que suposa el nomenament d'Ortega, ja que quan es va nomenar vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira, CiU va considerar que era una "humiliació" l'ús d'aquesta figura. "Celebro que ara la qualifiquin de fruit de la normalitat democràtica", va dir abans de començar l'ofensiva.

La vicepresidenta va optar per passar de puntetes tant per les respostes al PSC com per les d'ICV, ERC i Solidaritat, que se centraven en el sobtat tancament de l'edifici del Memorial Democràtic, el desenvolupament encallat de la llei de vegueries i les dificultats econòmiques dels ajuntaments. En canvi, Ortega va despatxar més extensament les peticions del portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, que va aprofitar l'ocasió per fomentar un apropament amb el Govern."La música sona bé quan parla d'austeritat i eficiència. Ara falta concretar la lletra", va afirmar Millo, que va recordar a la vicepresidenta que per pactar la reforma de l'administració que vol impulsar necessita una parella de ball al Parlament.

stats