LA CRISI INTERNA DELS SOCIALISTES
Crònica 02/08/2011

El PSC vol anar a les urnes amb el debat del grup propi resolt

El PSC aposta per concórrer a les generals aclarint a l'electorat si s'articularà en un grup propi a Madrid. La qüestió serà abordada abans del congrés, que s'ajorna fins al 16, 17 i 18 de desembre.

Sara González
3 min
El PSC vol anar a les urnes amb el debat del grup propi resolt

Barcelona.El PSC pot concórrer a les eleccions generals sense aclarir si tindrà una veu pròpia a Madrid? La direcció creu que no, per això ha ideat un calendari que, a més de blindar el debat intern, permet marge de maniobra per articular-se en un grup propi al Congrés dels Diputats si és el que decideix el partit. De fet, membres de l'executiva defensen que aquesta qüestió ha d'estar resolta abans del 20-N perquè l'electorat tingui clar quina és l'aposta socialista. I és que l'avançament de les generals va caure com una galleda d'aigua freda a un PSC que ja fa mesos que navega en un mar de dubtes. Submergits en ple context precongressual, la cita electoral ha estroncat els plans i ha obligat el partit a ajornar la data del congrés que s'havia de celebrar a finals d'octubre al 16, 17 i 18 de desembre. L'objectiu: evitar que la campanya interfereixi en un debat vital per renovar els timoners i fixar el rumb.

Quan José Luis Rodríguez Zapatero va anunciar la setmana passada l'avançament dels comicis, ja hi va haver dirigents del PSC que es van pronunciar a favor d'endarrerir la celebració del congrés del partit. Ahir, els pros i els contres d'aquesta opció van ser debatuts a bastament en la reunió de la comissió executiva. Alguns dirigents socialistes, com Lídia Santos i Isidre Molas, van plantejar fins i tot celebrar-lo abans de les generals, però el vice-primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va explicar que aquesta opció va ser desestimada perquè seria "lesiu" per al debat. A més, si el PSC viu un nou daltabaix als comicis, la nova executiva començaria amb mal peu.

La cúpula socialista tampoc va creure convenient ajornar el debat fins al 2012 i allargar més d'un any el provisional lideratge que viu el partit des que José Montilla va anunciar la seva renúncia. Malgrat tot, Iceta va deixar clar que l'actual executiva exercirà en "plenitud" i serà, per tant, l'encarregada de confeccionar les llistes a les generals i el programa electoral. Però en aquesta carta de presentació davant l'electorat que, amb tota probabilitat, defensarà la ministra de Defensa, Carme Chacón, ha de quedar clar, segons fonts de l'executiva, si el PSC és partidari de tenir grup propi. La qüestió serà tractada al consell nacional del 8 d'octubre, quan s'aprovarà el programa electoral.

Irritació a l'executiva

La data triada per celebrar el 12è congrés, i que haurà de ser ratificada pel consell del 17 de setembre, permetria al PSC arribar just a temps per constituir-se en grup propi en cas que així es decidís. El que serà inamovible, va dir Iceta, és el reglament i el calendari de presentació d'esmenes i d'elecció dels delegats al congrés, una decisió que ha irritat els membres de l'executiva del corrent Nou Cicle i algunes plataformes de crítics.

Durant la reunió de l'executiva d'ahir, els dirigents Joan Ignasi Elena i Daniel Font van demanar, amb el suport d'Ernest Maragall i Montserrat Tura, que, aprofitant l'ajornament del congrés, es modifiqués el reglament i es permetés ampliar el nombre de delegats i el termini de presentació d'esmenes. Aquesta va ser una reivindicació de les plataformes de crítics que no va ser tinguda en compte durant l'aprovació del reglament el 18 de juny.

Elena i Font van posar sobre la taula que si s'aposta per l'apertura caldria tenir en compte la modificació. Fins i tot van adreçar-se a sotasignants del manifest renovador entre els quals hi havia dirigents del new PSC com Laia Bonet i Jaume Collboni, que no van donar-hi suport. Montilla i Iceta van sentenciar que les dates serien definitives perquè només era un ajornament. I la majoria va dir amén.

stats