Crònica 29/04/2011

El PSC no vol Chacón ni El PSOE en la campanya

La imatge del 24 de maig del 2007 en què Jordi Hereu i José Luis Rodríguez Zapatero compartien míting a la Mar Bella no es repetirà ni es veurà en campanya Carme Chacón ni el clàssic Felipe González.

J. Rusiñol / A. Balanzà
2 min
El candidat del PSC, Jordi Hereu, explicant els carrils de servei de la Rambla a un periodista.

BARCELONA.Si no hi ha canvis d'última hora, la ministra de Defensa, Carme Chacón -membre de l'executiva del PSC-, no farà campanya a Catalunya per ajudar els alcaldables del seu partit. Ni ella, ni José Luis Rodríguez Zapatero, ni el vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba. Així ho ha decidit la direcció dels socialistes catalans, segons va confirmar ahir la portaveu del comitè electoral del PSOE, Elena Valenciano. I Ferraz ho ha acceptat.

"El PSC ha decidit fer una campanya molt centrada en la qüestió municipal. És una decisió estratègica del PSC que respectem i compartim", ha avançat Valenciano. Fonts de Ferraz admeten que els socialistes catalans volen fer un plantejament molt "localista" sense donar protagonisme al debat polític ni espanyol ni català. Segons Valenciano, aquest enfocament també afecta Chacón, una de les persones més ben situades per rellevar Zapatero en el procés de primàries que començarà després del 22-M. Fonts de la federació de Barcelona del PSC han avalat aquesta tesi sota l'argument que "la gent no s'ha de despistar del que s'escull en aquestes eleccions". Els socialistes catalans no volen que la campanya, ja prou difícil a Barcelona, es pugui contaminar amb el debat successori. Tot i això, la ministra té previst participar demà en dos actes de precampanya a Sant Feliu de Llobregat i a Cervelló. Durant la campanya Chacón participarà en 13 mítings fora de Catalunya.

No hi haurà, si s'aguanta l'acord fins al final, el tradicional doble tancament de campanya amb el secretari general del PSOE com el 2007 a la Mar Bella o el 2003 al Sant Jordi. El 1999 Felipe González va venir amb Josep Borrell a fer front comú amb Joan Clos. Aquesta seria la primera campanya del PSC sense presència de dirigents del PSOE.

Hereu: la Rambla, de vianants

Un dels principals implicats en la mesura, que aquests dies precisament reivindica més la marca Barcelona que les sigles PSC (i ja no diguem les del PSOE) és Jordi Hereu, que ahir, a la biblioteca Andreu Nin, va presentar una de les seves propostes estrella: la conversió en espai de vianants de la Rambla, per a la qual el seu equip ja té un projecte d'inversió de 30 milions d'euros. El projecte, similar en resolució a l'estat actual de l'avinguda Gaudí però en plataforma única, només preveu deixar un carril de servei per banda per a la càrrega i descàrrega i permetre l'accés dels veïns a la zona. L'alcalde va evidenciar que en els últims anys els vehicles de pas ja han anat escollint alternatives com el Paral·lel o la Via Laietana per penetrar a la zona i ara, amb un carril ascendent ja limitat al pas i un descendent de baixada lenta, "el més lògic és adequar la Rambla per ramblejar".

Molt més complicat serà per a Hereu donar compliment a la segona part de la seva promesa: la reconversió del Teatre Principal i de l'antic edifici de la Foneria de Canons, a la part baixa de la Rambla, en centres culturals. En el primer cas, l'Ajuntament treballa des de fa mesos en un acord de gestió publicoprivada per la impossibilitat de comprar l'espai com va fer amb el Teatre Arnau. En el segon, el més calent és a l'aigüera.

stats