Crònica 22/11/2011

El PSIB s'haurà de repensar davant l'hegemonia popular

Enric Borràs
2 min
Els socialistes balears han patit una gran derrota.

PALMA.La victòria del PP a les illes Balears és, sobretot, l'enfonsament del PSIB. Els populars amb prou feines han aplegat una desena de milers de vots més, mentre que els socialistes han caigut com no ho havien fet des del 1977. El PSIB ha quedat fins i tot per sota de les eleccions de fa onze anys i ara s'haurà de replantejar què fer. Els resultats poden donar ales a un sector crític encapçalat pel delegat del govern espanyol, Ramon Socias, fins ara en segon terme. De moment, han avançat el seu congrés al febrer.

Diumenge els populars van rebre 216.808 vots, un 49,5% dels que es van emetre. Aquest és un percentatge només superat pel de l'any 2000, quan van arribar al 53,8%, i és que és molt difícil que el PP pugi més. Això s'ha sumat a l'esfondrament dels socialistes, que han perdut més de 83.000 vots respecte del 2008 i han quedat un 20% per sota del PP.

Ara tot Mallorca és de color blau i només un poble, Capdepera, porta la contrària a l'allau del PP. Diumenge hi van guanyar els socialistes, però tan sols per vuit vots. Fins i tot Esporles va quedar en mans dels populars, i això que n'és batlle amb majoria absoluta el candidat de PSM-IV-ExM, Miquel Ensenyat. El PP també van guanyar a Menorca, Eivissa i Formentera, tot i que a l'illa més petita el PSIB només hi havia perdut l'any 2000.

El portaveu dels econacionalistes de PSM-IV-ExM, Biel Barceló, va confessar ahir que estaven sorpresos per no haver arribat a obtenir un representant al Congrés. Van aconseguir 31.261 vots però els en van faltar uns 10.000. Han quedat lluny dels resultats del 2004, quan es van presentar amb Esquerra Unida i ERC. Sumant els vots dels partits d'aquella coalició, Progressistes, els hauria estat més fàcil aconseguir el diputat.

stats