ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 31/07/2011

PSOE i PP obren foc amb ETA i Zapatero

Ningú no dubta que en algun moment -només cal veure la data elegida- la futura campanya de les eleccions generals s'embrutarà, i de moment PSOE i PP ja s'han llançat els primers dards.

Albert Balanzà
3 min
La número dos de rajoy, de vint-i-un botó, a toledo La precampanya de les eleccions generals del 20-N ja ha començat amb total efusió: ahir Cospedal, secretària general del PP i presidenta de Castella-la Manxa, es va envoltar de dirigents locals i alcaldes de la demarcació de Toledo, casa seva, on no va desaprofitar l'entorn per descarregar crítiques contra Rubalcaba, el successor de Zapatero, esclar.

Barcelona.Ja fa dies que els equips de campanya socialistes i populars intenten anar més enllà dels líders per desgastar l'adversari: el PSOE va parlar d'una crisi profunda dins del PP arran de la dimissió de Francisco Camps que afectaria Mariano Rajoy i els populars -també a través dels seus ariets mediàtics- no paren des de fa setmanes d'igualar Alfredo Pérez Rubalcaba i José Luis Rodríguez Zapatero. Ahir, l'endemà de la convocatòria d'eleccions generals anticipades, Rubalcaba mateix i María Dolores de Cospedal van començar a exhibir els primers argumentaris amb estils diferents: el candidat socialista va recórrer al camí cap a la pau d'ETA com un dels grans trumfos que el PSOE intentarà abanderar des d'ara fins a les eleccions com un guany propi, i més a l'espera que l'organització faci tard o d'hora un comunicat d'adéu definitiu a les armes. La secretària general del Partit Popular, per la seva banda, va subratllar que el més clar de la nova situació que s'obre des de l'anunci d'avançament electoral és que la majoria d'espanyols, al seu parer, han respirat alleujats.

Rubalcaba va aprofitar el segon aniversari de l'últim atemptat mortal d'ETA, que el 30 de juliol del 2009 va acabar amb la vida de dos agents de la Guàrdia Civil a Mallorca, per assegurar que el govern espanyol no mostrarà cap gest de distensió cap als etarres i no abaixarà la guàrdia en la seva política antiterrorista perquè creu que aquesta és la manera que ETA arribi a anunciar el seu final definitiu. De tota manera, el candidat socialista també va enviar un missatge positiu de futur perquè, segons va dir, "estem recorrent els últims passos en la llarga lluita contra el terrorisme". Lògicament, la intervenció de Rubalcaba va anar seguida d'una certa claca al partit, amb la cap de campanya, Elena Valenciano, afirmant que Rubalcaba "dóna la cara" sempre mentre Mariano Rajoy és un candidat "que s'amaga".

No ho veia de la mateixa manera Cospedal, ahir envoltada d'alcaldes i dirigents de Toledo, que va cobrir amb l'eufòria del quadre del partit el silenci mantingut ahir per Rajoy. La número dos dels populars no es va oblidar pas de repassar les dades apocalíptiques de la crisi econòmica (quasi cinc milions d'aturats, cent mil milions de dèficit i conflictes socials al carrer) i va augurar que ja s'ha començat a albirar el canvi "que salvarà el país de la crisi en què l'ha submergit el PSOE".

Com Valenciano amb Rubalcaba, Cospedal també va tenir la seva dosi de palmeros al partit amb el coordinador de Comunicació, Carlos Floriano, que va seguir la línia oficial apuntant que Rubalcaba ha donat l'esquena als problemes d'Espanya com a membre de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. "En lloc d'estar afrontant els problemes, n'ha estat generador", va dir.

Només l'aperitiu

Amb la primera brega de divendres i la d'ahir, el que queda clar és que les vacances d'estiu ja s'han acabat per a socialistes i populars, que ja han posat data per al tancament dels programes electorals i per a les principals convocatòries dels dos partits (la conferència política del PSOE serà el 30 de setembre i l'1 i 2 d'octubre i Rajoy farà la seva convenció nacional una setmana més tard, però el 19 i el 29 també ha convocat els dirigents). Fins que arribin aquestes dates ja es pot donar per inaugurada la precampanya electoral, cada vegada més llarga, que aquesta vegada durarà gairebé quatre mesos.

stats