PRECAMPANYA SOCIALISTA
Crònica 10/03/2011

El PSOE amaga ZP per les pressions territorials

Els candidats socialistes a les presidències autonòmiques respiren una mica més tranquils. La supressió del macroacte previst per al 3 d'abril a Madrid reforça la idea que volen Zapatero lluny del focus.

Joan Rusiñol
2 min
Rodríguez Zapatero i el president del Congrés, José Bono, sortint del Congrés.

Madrid.Vistalegre és alguna cosa més que un espai multiusos al barri madrileny de Carabanchel. Per als socialistes és un lloc talismà, escenari dels grans moments de la seva història més recent. Allà, l'any 2002, José Luis Rodríguez Zapatero va recollir simbòlicament el relleu polític de Felipe González. Des d'aleshores s'hi han celebrat set mítings del PSOE. Per això, suprimir l'acte que tenien previst fer-hi el diumenge 3 d'abril té una dimensió política molt fonda.

A les files socialistes les coses es mouen a una velocitat de vertigen. Al territori, els que se la juguen a les urnes el dia 22 de maig estan nerviosos. Les enquestes són difícils de pair. Les tensions amb la seu del carrer Ferraz apareixen quan troben alguna escletxa i provoquen canvis de rumb bruscos com el que hi ha hagut a l'agenda de precampanya, que dies enrere els màxims dirigents del partit donaven per bona. En aquest esquema, l'acte de Vistalegre havia de ser el tret de sortida per provar d'aixecar els ànims d'una militància desconcertada.

Per què ha caigut, doncs? "Jo dissenyo la campanya electoral del PSOE, la planifico per guanyar les eleccions i no pel que em diguin els periodistes", va assegurar ahir, visiblement molest, el vicesecretari general de la formació, el ministre de Foment, José Blanco. Es va carregar el mort a l'esquena però sense donar explicacions gaire clares.

Satisfacció

A poc a poc, però, va quedar clar que els barons territorials són els que més aplaudeixen la decisió. Des de fa setmanes, reclamen a Zapatero que clarifiqui el seu futur per evitar que la campanya autonòmica i municipal es converteixi en un plebiscit de la gestió estatal: saben que, a hores d'ara, la marca ZP no ven.

El madrileny Tomás Gómez va dir que era "una estratègia intel·ligent" no fer l'acte. El candidat a Castella-la Manxa, José María Barreda, va reiterar que el que cal és "territorialitzar o regionalitzar" la campanya. Per l'extremeny Guillermo Fernández Vara, els temps actuals no són per fer "actes d'alt cost" econòmic i creu que el míting de Vistalegre només tindria "raó de ser" si volguessin plantejar una campanya "purament mediàtica".

Tot plegat augmenta encara més la rumorologia sobre la possibilitat que Zapatero anunciï si repeteix com a candidat o no al comitè federal que el PSOE farà el dia 26 de març o el 2 d'abril. Controlar bé els temps polítics és, ara, vital.

stats