EL FUTUR DELS SOCIALISTES
Crònica 15/02/2012

El PSOE aparca el PSC fins després de les andaluses

El PSOE no té pressa per renegociar les relacions amb el PSC. En la primera trobada, Rubalcaba va comunicar a Navarro que ho ajorna tot fins que acabin els congressos regionals i passin les andaluses.

Joan Rusiñol / Pere Martí
2 min
BONS PROPÒSITS
 Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba es van reunir ahir a Ferraz però no van arribar a cap acord concret sobre les relacions PSC-PSOE.

MADRID / BARCELONA.Primera reunió de Pere Navarro amb Alfredo Pérez Rubalcaba des que aquest últim és secretari general del PSOE, i no pas gràcies als vots catalans, que es van decantar majoritàriament per Carme Chacón. La trobada no va passar de ser una presa de contacte, sense cap acord concret. El primer secretari del PSC va entregar a Rubalcaba les resolucions del congrés dels socialistes catalans, que demanen renegociar les relacions amb el PSOE, i Rubalcaba li va respondre que fins que no acabin els congressos territorials no obrirà el meló del socialisme català. Així, el secretari general del PSOE s'estalvia negociar abans de les eleccions andaluses del 25 de març i evita possibles polèmiques que se sumarien als cismes interns de moltes federacions dividides.

El congrés del PSC va aprovar que, en temes relacionats amb Catalunya, els 14 diputats socialistes catalans al Congrés podrien votar diferent dels del PSOE. I també van acordar renegociar el nom del grup parlamentari socialista afegint-hi l'adjectiu federal . A més de les resolucions, Navarro també va entregar al seu interlocutor el protocol d'unitat PSC-PSOE, que és del 1978, i, segons fonts del PSC, va recordar a Rubalcaba que un paper que té més de trenta anys s'ha de revisar, perquè tant Catalunya com Espanya han canviat molt. Rubalcaba es va mostrar obert a parlar-ne, però sense cap pressa i sense mostrar un excessiu entusiasme.

El PSC volia mantenir en secret la trobada, per no situar el focus mediàtic en les converses amb el PSOE fins que hi hagués alguna mena de resultat. Dilluns al vespre, en la roda de premsa posterior al secretariat del PSC, Navarro va assegurar en respondre a preguntes d'una periodista que no tenia data per reunir-se amb Rubalcaba. Però el PSOE va rebentar l'estratègia dels socialistes catalans enviant una nota de premsa ahir al migdia per anunciar la reunió. El PSC no va confirmar la reunió fins després que la fes pública el PSOE. Malgrat tot, ahir fonts dels socialistes catalans celebraven la "rapidesa" amb què Rubalcaba havia donat hora a Navarro, tot i que no li va donar suport al congrés de Sevilla, del qual van parlar poc. El nom de Chacón no hauria sortit a la conversa.

Missatge d'integració

Al final del cònclave de la capital andalusa, Navarro va reiterar la voluntat del PSC de sumar al projecte federal del PSOE i va recordar que ell, com a primer secretari, va optar per la integració, i que li havia sortit bé, cosa que va ser interpretada com un dard a Rubalcaba, que no va fer una executiva integradora malgrat comptar amb l'incombustible José Zaragoza. Sí que van coincidir, però, a criticar les polítiques "conservadores" que impulsen CiU i PP.

Després de la reunió, els dos partits van emetre un comunicat conjunt dedicat bàsicament a criticar CiU i el PP. En el text s'explicava que Rubalcaba i Navarro van coincidir a qualificar de "molt preocupants les contrareformes dels governs conservadors de Mariano Rajoy i Artur Mas". Des del seu punt de vista, només fan que perjudicar les classes mitjanes, que "són les que més estan patint els efectes de l'actual situació econòmica".

Pel que fa a la reunió, s'assegura que va transcórrer "en un ambient cordial i de plena sintonia política", que els dos dirigents van acordar actualitzar i enfortir les relacions PSC-PSOE i que es reuniran "en els pròxims mesos".

stats