Crònica 05/02/2012

El PSOE aprova revisar les relacions amb la Santa Seu

Els socialistes apostaran per denunciar els acords amb el Vaticà, segons una esmena a la ponència. El PSC també va aconseguir que el federalisme i el plurilingüisme es mantinguin en l'ideari del PSOE.

Roger Tugas
2 min
Chacón, Almunia, Iglesias i Chaves esperen l'arribada de Rubalcaba ja com a líder del PSOE.

BARCELONAEn el discurs del matí, Alfredo Pérez Rubalcaba i Carme Chacón havien coincidit a reclamar un estat més laic i sense privilegis per a l'Església durant les seves intervencions prèvies a la votació del secretari general del partit. Aquestes apel·lacions, a més, havien estat unes de les més aplaudides pels delegats. I aquest clima d'entesa i d'eufòria es va traduir en la votació de les esmenes al programa marc, on se'n va aprovar una del corrent Esquerra Socialista -que l'última legislatura comptava amb tres diputats- que apostava per revisar les relacions amb el Vaticà.

"Si retrocedim i si cada cop que la dreta arriba al poder reconsidera totes les lleis que hem fet per augmentar els drets civils, [...] el PSOE es replantejarà seriosament la revisió dels acords amb la Santa Seu", havia exclamat Rubalcaba al matí. La ponència marc, però, no preveia aquesta possibilitat i només apostava perquè l'Estat adoptés "una posició d'especial neutralitat com a garantia del pluralisme religiós i de la convivència entre les diferents confessions religioses", sense mesures concretes.

De fet, la llei de llibertat religiosa va ser una de les promeses incomplertes per José Luis Rodríguez Zapatero com a president espanyol. L'esborrany que va fer el seu govern preveia la fi d'alguns dels privilegis de l'Església i la limitació del crucifix als espais públics, però la norma va ser postergada. Ho va anunciar el llavors ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, just abans de l'última visita del Papa, i això va motivar la crítica de partits d'esquerres com IU, ICV i ERC.

El PSC també va aconseguir l'aprovació d'algunes de les seves principals esmenes, que apostaven per reforçar el concepte de l'Espanya plural, molt diluït en la ponència marc. Una de les esmenes lloava el federalisme -fins llavors imperceptible en el text- com "un pacte de convivència que combina l'autonomia política de les parts i el treball per un projecte d'unió en què tothom hi guanya" i una altra reivindicava el plurilingüisme d'Espanya i afirmava que "és bo que el conjunt d'espanyols el valori positivament, faci seva aquesta riquesa i la defensi com a pròpia". Per la resta, el coordinador dels diputats del PSC a Madrid, Francesc Vallès, es va mostrar satisfet amb la ponència marc original.

L'atac extremeny al PSC

Tanmateix, el PSC va haver d'intercedir perquè la federació extremenya retirés una esmena que reclamava que les llistes a les generals del PSC haguessin de ser ratificades pel consell executiu estatal, com les de totes les federacions. La proposta, però, no es va arribar a votar, ja que els socialistes catalans els van convèncer que una ponència no pot contradir el protocol de relacions del 1978 entre el PSOE i el PSC.

stats