Crònica 01/04/2011

El PSOE alerta contra l'Espanya antisocial del PP

La Fundación Ideas, lligada al partit socialista, alerta en un informe de les mesures que podria aplicar el PP si arriba al govern. Agafa com a exemple les retallades que impulsa el conservador David Cameron.

Joan Rusiñol
3 min
Mentre el PSOE criticava Rajoy per emmirallar-se en les polítiques del govern britànic, Rodríguez Zapatero rebia el príncep Carles d'Anglaterra a la Moncloa.

Madrid.Què faria Mariano Rajoy si fos el president del govern espanyol? El mateix que el britànic David Cameron. Aquest és el punt de partida del document que ahir va presentar l'exministre de Treball Jesús Caldera, un dels homes més a l'esquerra de la cúpula socialista, que recorda als ciutadans que encara hi ha diferències entre les polítiques progressistes i les conservadores. Segons l'informe, si governés el PP, l'ajustament fiscal hauria estat de més del doble: de 27.000 milions d'euros a 60.000 milions.

La presentació de l'anàlisi es va fer curiosament dos dies després que es fessin públiques les línies mestres de la precampanya socialista per a les eleccions del 22 de maig, que el partit assegura que no vol plantejar en clau estatal. Per això la crítica directa i contundent contra Rajoy, amb què el situa al nivell d'un primer ministre europeu, va sorprendre molt.

De Merkel, res a dir

El PSOE va respondre que l'estudi de la Fundación Ideas no té res a veure amb el vot del 22-M. Al mateix temps, però, Caldera afirmava que "cal tocar els debats que interessen els ciutadans". I segons ell, saber què pensa de veritat el principal partit de la dreta -i favorit a les enquestes del 2012- és important. I cal buscar referents per comparar.

El dia anterior el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, havia defensat amb passió el Pacte de l'Euro inspirat per l'alemanya Angela Merkel. Potser per això a la seu del carrer Ferraz han volgut evitar xocs amb Berlín i han optat per posar a la diana el primer ministre britànic, David Cameron, que no és a la zona euro. A pocs metres d'on es criticava la seva gestió, però, es passejaven ahir el príncep Carles d'Anglaterra i la seva esposa, de visita oficial a l'Estat espanyol.

Rajoy ha admès que s'emmiralla en els conservadors britànics que, segons Caldera, han aplicat la "regressió més gran des de la Segona Guerra Mundial", estrenyent el cinturó de les finances públiques en més de 95.000 milions d'euros, acomiadant 500.000 funcionaris, apostant per l'energia nuclear i carregant les culpes de la situació econòmica als immigrants. Un programa de govern que, segons ell, el PP copiarà si arriba a la Moncloa. Això comportaria una retallada de prestacions socials de 13.000 milions que faria impossible pagar les ajudes per fills, la renda d'inserció per a parats de llarga duració o les ajudes per a la dependència. L'encariment de l'educació universitària, que ha aixecat una forta contestació social al Regne Unit, també s'aplicaria aquí: les matrícules podrien augmentar un 245% i completar els estudis en una universitat pública espanyola s'enfilaria als 12.000 euros. L'estudi també creu que, seguint el patró de la FAES, un govern del PP no tan sols allargaria la vida útil de les nuclears sinó que n'obriria de noves, tot i que són "cares i frenen les renovables". En el camp de la immigració, si se seguís l'exemple britànic de limitar l'entrada de treballadors estrangers, el PSOE calcula que el PIB espanyol cauria un 0,3%.

La conclusió de tot plegat es plasma en el vídeo de presentació: Mariano Rajoy es treu una màscara i hi apareix, a sota, David Cameron.

Zapatero és Brown?

El socialistes, però, van esquivar fer cap comparació entre el seu partit i els laboristes, o entre Zapatero i Gordon Brown, que van perdre les eleccions ara fa un any. La referència al govern del PSOE hi és constant, però per elogiar la gestió que ha fet de la crisi. L'estudi marca tres etapes en què l'executiu espanyol va buscar la millor resposta i sempre amb l'oposició del PP. Nega que hi hagués improvisació i canvis de rumb obligats, a diferència del que va admetre dimecres Zapatero al Congrés dels Diputats.

De cara al 22-M, els socialistes provaran de mobilitzar el votant més progressista, que no entén el gir de l'executiu aquest últim any. I per això avisen el seu electorat que l'agenda oculta del PP la marca Aznar. I que és la mateixa de Cameron.

stats