Crònica 27/03/2012

El PSOE obre el diàleg amb IU per governar junts a Andalusia

L'esquerra andalusa tindrà a partir d'ara 59 escons al Parlament, una còmoda majoria absoluta. Amb aquesta premissa, el socialista José Antonio Griñán ja busca un pacte estable amb Esquerra Unida.

Joan Rusiñol
2 min
El coordinador general d'IU a Andalusia, Diego Valderas, té la clau del futur govern.

SEVILLA.La cúpula del PSOE andalús va donar ahir via lliure al seu cap de files, José Antonio Griñán, perquè no perdi ni un minut i tanqui com més aviat millor un pacte de govern amb Esquerra Unida. La formació que lidera Diego Valderas va doblar resultats diumenge -de 6 escons a 12- i té la clau per decidir qui governa Andalusia a partir d'ara. Ningú dubta que deixaran que els socialistes continuïn al poder.

El coordinador general d'IU en aquesta comunitat autònoma va confirmar que en cap cas facilitaran un executiu de la dreta, amb la qual mantenen una "confrontació directa i frontal", a diferència del que van fer a Extremadura. L'enigma és saber si reclamaran conselleries o s'inclinaran per suports des de fora. Tot fa preveure que la decisió final no serà gens fàcil, en una coalició molt poc jerarquitzada. El sector que lidera el cap de llista per Sevilla i alcalde de Marinaleda, el combatiu Juan Manuel Sánchez Gordillo, es va apressar a assegurar que el 90% del la militància està en contra d'un eventual pacte. Per això l'última paraula la tindran els afiliats en una consulta que aquest grup de dirigents volen que sigui vinculant.

El PSOE exigeix estabilitat

Griñán va deixar clar que ell aposta per un govern de coalició. En una compareixença a la seu sevillana del PSOE-A va subratllar diverses vegades que la seva comunitat autònoma necessita un executiu "estable". Va afirmar que per combatre la crisi això és "imprescindible".

Tot i que de moment esquiva posar condicions per no trepitjar cap ull de poll a IU, es va comprometre a tres principis: que el futur govern sigui paritari, que tingui un full de ruta per crear ocupació i que sigui un pacte "transparent". Des d'Esquerra Unida, el diputat per Màlaga Alberto Garzón va reclamar que Andalusia faci "la llei anticorrupció més avançada del món". L'escàndol dels ERO fraudulents serà una de les qüestions que les dues formacions hauran d'encarar.

Confiança del PP en Arenas

Els resultats de diumenge han convertir Griñán en el primer nou baró territorial del PSOE i en un dels principals actius del partit. Ahir va reivindicar la decisió "difícil" que va prendre de no avançar els comicis al 20 de novembre, un dels primers xocs amb l'actual líder del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Si Griñán ha sortit reforçat, Javier Arenas, del PP, és el gran derrotat. La direcció estatal del PP va expressar ahir que manté tota la confiança en ell i espera que segueixi -com a mínim de moment- al capdavant del nombrós grup parlamentari popular al Parlament andalús. Avui la formació analitzarà els resultats a fons en una reunió a Còrdova.

stats