Crònica 21/11/2011

El PSOE encaixa la seva pitjor derrota

Miquel Codolar
2 min
Rubalcaba va assegurar als votants que el PSOE liderarà l'oposició amb "identitat, valors, conviccions, responsabilitat i compromís".

MADRIDEls d'ahir van ser els pitjors resultats de la història del PSOE. Els 110 diputats obtinguts deixen lluny els 118 del 1977, o els 125 del 2000. "Hem perdut clarament les eleccions", va reconèixer un Alfredo Pérez Rubalcaba que es va estalviar les excuses per mirar cap al futur. "Iniciem el camí per recuperar la majoria política i social", va proclamar mentre encara es comptaven els vots. Per això va anunciar que ja ha demanat al líder del partit, José Luis Rodríguez Zapatero, que es convoqui un congrés "com més aviat millor" per renovar el lideratge per a la nova etapa a l'oposició, en què vol que el partit defensi els serveis públics i la igualtat. No vol renunciar a tenir un paper actiu en l'elecció del nou secretari general, però no va dir com.

La crua derrota, però, allunya el futur de Rubalcaba de la cursa per a la secretaria general del partit. L'esforç per atreure vots marcant perfil propi amb un gir cap a l'esquerra no li ha permès esquivar les previsions més pessimistes de les enquestes. A més, aquesta campanya ha provocat un tens distanciament amb el president espanyol, Rodríguez Zapatero, que està dolgut perquè Rubalcaba l'hagi deixat de banda durant tota la campanya. No el va citar ni una vegada en el cara a cara.

Catalans i bascos seran decisius

Sense el suport dels ciutadans ni de la direcció del partit, la principal opció per a Rubalcaba podria passar per retirar-se i deixar-ho tot en mans del socialisme basc, que és el que millor va aguantar l'embat de les eleccions autonòmiques. En aquest cas la seva aposta per a la secretaria general passaria pel lehendakari, Patxi López, i per al Congrés podria defensar Eduardo Madina com a home fort.

Mentrestant, el sector zapaterista apostarà per una Carme Chacón que ja fa dies que llança missatges per postular-se. "¿Qui s'atreviria a dir que una dona i catalana no pugui dirigir el PSOE?", es va preguntar dijous. En clau de precampanya interna ahir va fer un pas més valorant, en castellà, els resultats d'un PSC que per primera vegada en unes eleccions espanyoles no ha estat la formació més votada a Catalunya en favor de CiU, tot i que es manté molt per sobre del PP.

La renovació del PSOE es tractarà a l'executiva federal que Rodríguez Zapatero va convocar la setmana passada per avui i que servirà per convocar el comitè federal per dissabte que ve o per al 3 de desembre. Però el relleu al capdavant del PSOE es decidirà al congrés federal, que es podria celebrar al febrer o bé ajornar-se per la celebració de les eleccions andaluses i esperar fins al segon trimestre del 2012 per escollir entre un lideratge dièsel per a un canvi tranquil·l o bé una aposta per renovar profundament el partit.

El president està decidit a pilotar el procés i mullar-se tant com calgui per tenir un successor amb garanties, no com va passar a l'hora d'escollir candidat per a les eleccions d'ahir. Patxi López i Carme Chacón semblen ser a hores d'ara les úniques alternatives possibles, tot i que no es pot descartar que aparegui un altre candidat impulsat per les bases del partit, com va passar el 2000 amb Zapatero, que va guanyar inesperadament José Bono en el 35è congrés del partit. Els barons socialistes tindran l'última paraula.

stats