PRECAMPANYA DE LES ESPANYOLES
Crònica 28/08/2011

El PSOE agita el fantasma del concert català per erosionar el PP

Chaves va advertir que “no li estranyaria” que si Rajoy guanya les eleccions pacti un nou sistema de finançament inspirat en el concert econòmic amb CiU, que “li va al darrere”.

Miquel Codolar
3 min
El PSOE agita el fantasma del concert català per erosionar el PP

Madrid.L'etapa en què Mariano Rajoy s'esperava assegut mirant l'actualitat de reüll sense moure un dit mentre les enquestes evolucionaven a favor seu va tenir un del seus punts culminants a l'abril. Davant de la petició del president del Govern, Artur Mas, d'aconseguir un pacte fiscal la pròxima legislatura, el candidat popular a les eleccions espanyoles es va limitar a dir que estava disposat a "escoltar i parlar" amb Mas, i que després ja ho veuríem. No va tancar cap porta. De seguida Alfredo Pérez Rubalcaba va ridiculitzar unes paraules que entenia que no tenien cap tipus de credibilitat i va dir que "a Rajoy només li falta dir «Visca el Barça»". Però, a tres mesos de les eleccions, el PSOE es comença a creure les paraules de Rajoy, o almenys això és el que diu.

Enmig d'un intens debat dins el PSOE sobre la reforma constitucional i la necessitat o no de convocar un referèndum, el vicepresident territorial del govern espanyol, Manuel Chaves, va voler iniciar una altra discussió apuntant que "no l'estranyaria" que si el PP guanya les eleccions pacti un nou sistema de finançament per a Catalunya amb CiU, inspirat en el concert econòmic. Chaves intentava donar arguments al votant popular perquè es pensi el seu vot davant un Rajoy que veu capaç de "parlar català en la intimitat" com va fer Aznar. Preguntat per si Catalunya podria aconseguir el concert econòmic, Chaves va dir que el PP "vol governar i CiU li va al darrere". A més, va afegir que, en cas que guanyi el PSOE, s'ha de tenir en compte que el règim financer de Catalunya està a l'Estatut, "i ens hem de cenyir a això i no a una altra figura ni model".

El que en opinió del PSOE sí que segueix sent "un brindis al sol" del PP és la proposta d'alguns dirigents autonòmics populars que retornin a l'Estat algunes competències autonòmiques. Chaves no ho veu possible perquè el PP sap que "no poden tornar competències i no ho faran". El vicepresident va afegir que per això haurien de reformar els seus propis estatuts i ho va atribuir a la "incomoditat, per no dir aversió" del principal partit de l'oposició en l'estat de les autonomies.

El PP prefereix Zapatero

Chaves va definir el líder popular com "una persona còmoda, a qui sembla que no li agrada gaire treballar", i va reconèixer que el PSOE travessa una situació electoral més difícil que la del PP. Davant l'evidència va voler posar en relleu que Rubalcaba té "una cosa important", que és haver assumit el lideratge del partit "en un moment delicat, en què totes les cartes juguen en contra del PSOE", però va dir que el candidat socialista té "programa i força per guanyar". Va posar de relleu que Rubalcaba ha liderat unes negociacions per a una reforma constitucional que va qualificar de "necessària, oportuna i magnífica per a Espanya", que s'emmarca en la història de "concertació i consens" i forma part dels "grans acords del país".

El candidat socialista va intentar convèncer ahir amb nous arguments els diputats descontents amb l'acord amb el PP. En una trobada amb simpatitzants socialistes de Fuenlabrada, acompanyat pel secretari general del PSM, Tomás Gómez, un dels crítics amb la reforma, Rubalcaba va destacar que "endeutar-se molt no és d'esquerres", sinó que la diferència està amb què es gasta, i va posar en relleu que la reforma constitucional permetrà mantenir les polítiques socials.

Al PP no li agrada que Rubalcaba posi l'èmfasi en la "flexibilitat" del pacte, un dels punts que el mateix candidat ha treballat per incloure al text. Per això el vicesecretari de comunicació del PP, Esteban González Pons, va acusar-lo ahir de ser un "irresponsable" per intentar "devaluar" amb la seva posició el compromís d'Espanya amb el dèficit públic. En la lluita pels votants de dretes, va criticar que el PSOE, en aquest moment, té un "lideratge compartit" perquè considera que Rubalcaba intenta disputar els vots a IU en lloc del PP. Per això va afirmar que mentre Zapatero sigui president, no volen Rubalcaba d'interlocutor.

stats