DEBAT SUCCESSORI
Crònica 22/03/2011

El PSOE intenta treure pressió a Zapatero

Joan Rusiñol
3 min
Carme Chacón va acompanyar l'exministre López Aguilar en la presentació del seu autoretrat. A l'acte hi van assistir alguns dels socialistes més pro Zapatero.

AMarcelino Iglesias, el secretari d'organització del PSOE, ahir li va tocar tirar aigua al vi de la successió. Després d'un cap de setmana efervescent, en què la majoria de dirigents donaven per fet que José Luis Rodríguez Zapatero anunciaria al comitè federal del dia 2 d'abril que no es tornaria a presentar, la cúpula socialista va haver de reconduir la situació. El número 3 del partit va subratllar que la reunió que es farà d'aquí a 15 dies és ordinària i que no se n'espera cap sorpresa. És a dir, que la incògnita sobre el futur polític del líder del PSOE haurà d'esperar.

Per temperar el debat públic i privat, Iglesias va assegurar que Zapatero no li ha dit que vulgui tractar "cap altra qüestió" més enllà de les que ja estan previstes. Està convençut que si volgués abordar el debat successori, ell ho sabria. "Pot causar certa decepció, però és així", va admetre. Ara bé, a ningú se li escapa que queden molts dies i no hi ha res que sigui inamovible.

Guerra oberta

En l'executiva que ahir va celebrar el PSOE, diversos dirigents del partit van prendre la paraula per expressar a Zapatero el ple respecte a la seva decisió, sigui quina sigui, i sobretot perquè decideixi amb tota llibertat els temps polítics. Segons Iglesias, té el "suport tancat" del partit "com el primer dia". Unes paraules que el president espanyol va agrair sense recrear-s'hi gaire. No hi van intervenir ni Alfredo Pérez Rubalcaba ni Carme Chacón, els dos protagonistes de la lluita successòria que s'endevina si finalment el president espanyol tira la tovallola. Fora de la seu socialista, i ja en actes públics, els dos ministres van fer mans i mànigues per esquivar la polèmica.

Però si en els òrgans de partit es guarden les formes, en privat el PSOE s'ha convertit en un orgue de gats en què cadascú hi diu la seva. Tothom té una teoria pròpia i intenta que els mitjans de comunicació l'hi comprin. Molt enfadat, un membre de l'executiva socialista exclamava a l'ARA: "Les filtracions interessades que ha fet algú [des de dins del partit] aquest cap de setmana no m'han agradat gens!" Aquest dirigent, que manté l'equidistància entre Rubalcaba i Chacón, també dóna per fet que el dia 2 no hi haurà cap anunci públic.

Més enllà de la data per resoldre el misteri, els diversos sectors del partit tampoc s'acaben de posar d'acord sobre el mecanisme que s'ha de desplegar si Zapatero anuncia, com creu una majoria interna, que no repetirà càrrec el 2012. Ahir, la portaveu del comitè electoral, Elena Valenciano -membre de l'aparell del partit- i el líder dels socialistes madrilenys, Tomás Gómez, van deixar clar que l'única possibilitat és la convocatòria d'unes primàries. "L'experiència històrica demostra que les primàries enforteixen el PSOE", va dir Valenciano a TVE. Per Gómez, en canvi, el més important és que aquest procés es faci després de les eleccions autonòmiques i municipals del 22 de maig. En cas contrari, va dir, seria "una autèntica bogeria" perquè taparia el debat real en aquests comicis.

En el fons, el possible debat succesori s'ha convertit en una carrera en què tothom pensa en els seus propis interessos. Els barons territorials volen que s'aclareixi la incògnita abans del maig per començar la campanya sense condicionants i, alhora, que el meló de les primàries no s'obri fins passat el 22-M. En un apunt al seu blog, l'exministre Jordi Sevilla (partidari que Zapatero es torni a presentar) assegura aquesta setmana que aquesta estratègia és equivocada perquè "empenyerà a una petició d'eleccions anticipades que desviarà, encara més, el focus de l'atenció de les autonòmiques i municipals".

Un PSC dèbil

Els que no han de passar per les urnes autonòmiques creuen que Zapatero hauria d'ajornar la decisió fins a principis de l'any que ve. També el PSC és partidari de deixar passar el temps. Els socialistes catalans volen tranquil·litat al PSOE per poder encarrilar la seva pròpia renovació sense condicionants externs. A més, si ara s'obrís un procés de primàries a Ferraz, el PSC no podria participar-hi amb una veu clara i rotunda, unitària, capaç de poder fer caure la balança cap al cantó que més li interessi, com va passar en bona mesura al congrés que va elegir Zapatero com a secretari general. A les files dels socialistes hi ha molts partidaris de Carme Chacón -com la majoria dels 25 diputats de Madrid- i altres que no veuen amb mals ulls Rubalcaba. I per a un nou candidat, el suport de Catalunya i Andalusia és essencial.

En aquest ambient convuls, ahir es va penjar l'autoretrat de l'exministre de Justícia Juan Fernando López Aguilar a la seu del departament. L'ocasió va reunir vells amics de Nova Via, el nucli més zapaterista, que pot tornar a presentar batalla ara al voltant de Carme Chacón.

stats