DEBAT SOBRE EL MODEL AUTONÒMIC
Crònica 27/01/2011

El PSOE planteja aprimar les autonomies i s'oblida de l'Estat

El PSOE aprovarà aquest cap de setmana un manifest que servirà de programa marc per a les eleccions autonòmiques del maig. La lletra reforça la música: vol fer canvis a les comunitats per guanyar eficàcia.

Joan Rusiñol
2 min
El PSOE planteja aprimar les autonomies i s'oblida de l'Estat

MADRID.Els socialistes admeten que la crisi és "una oportunitat" per endreçar la casa, però de moment només es fixen en les autonomies. És la conclusió del manifest que, quan acabin els últims retocs, aprovarà el PSOE aquest cap de setmana a la convenció que celebrarà a Saragossa. Cap referència a la necessitat de reduir el govern de l'Estat o d'obrir nous processos de descentralització política que apropin la gestió als ciutadans. El text socialista assegura que les administracions públiques s'han de "redimensionar" però deixa molt clar que, en el model de distribució competencial actual, el 60% de la despesa pública es destina a serveis que presten les comunitats. Els deures, per a les autonomies, que hauran de "contenir" o "reduir" els diners que gasten.

El manifest, que ha coordinat el responsable de política autonòmica del partit, Gaspar Zarrías -mà dreta de Manuel Chaves-, justifica els canvis per la necessitat d'estrényer el cinturó i "situar l'eficàcia com a objectiu prioritari". Per això obre la porta a "l'associació i la cooperació entre comunitats autònomes". És a dir, posa sobre la taula la possibilitat de compartir serveis entre territoris i difuminar, per tant, els límits de les competències pròpies de cada comunitat autònoma. I és que en tot moment la proposta posa la lupa sobre la gestió econòmica i obvia la vocació d'autogovern, la capacitat política de cada autonomia per fixar les seves les seves línies d'actuació. El manifest tampoc recull que hi ha diferents velocitats en el mapa autonòmic, amb nacions, com Catalunya o Euskadi, que tenen especificitats o que tenen transferides competències que altres comunitats no han volgut assumir.

Diferències amb el PP

Si Rajoy va assegurar diumenge que les autonomies han "d'impulsar" la nació espanyola, el PSOE creu que han de treballar colze a colze amb el govern de Madrid per "impulsar les reformes que Espanya necessita" i que posa en marxa Rodríguez Zapatero. De fet, la idea de coordinació entre les CCAA i l'Estat va teixint tot el document. Es tracta, en definitiva, d'una vella pretensió que a principis del 2000 ja va provar de tirar endavant l'aleshores ministre d'Administracions Públiques del PP, Jesús Posada. En aquell moment els populars ho defensaven amb l'objectiu de limitar els litigis competencials que col·lapsaven el TC.

A la convenció de Saragossa hi seran alguns dirigents del PSC que, segons diu el partit, hi aniran a "títol personal". El president del grup parlamentari, Joaquim Nadal, participarà en una taula rodona sobre el futur de l'estat autonòmic. També hi serà Laia Bonet, responsable de desplegament estatutari, i no es descarta que diumenge José Montilla també assisteixi a la clausura de la convenció per escoltar la intervenció de Zapatero.

stats