ELECCIONS MUNICIPALS I AUTONÒMIQUES
Crònica 04/04/2011

El PSOE post-Zapatero passa a l'atac

Aclarit el futur polític del president del govern espanyol, el partit va començar ahir l'ofensiva, desplegant-se per tot l'Estat. Rodríguez Zapatero va instar el PP a no atacar-lo més i a aportar idees.

Joan Rusiñol
3 min
Un zapatero més feliç i relaxat que els últims temps El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, va rebre ahir l'escalf de la militància a Múrcia, l'endemà d'anunciar que no serà el candidat el 2012.

Madrid."A guanyar". Amb aquestes paraules va tancar el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el míting que ahir va fer a Múrcia, el primer de la nova etapa que s'ha obert amb l'anunci del seu adéu. L'acte era un dels 20 que va celebrar el PSOE, en una demostració de força per mirar de remuntar unes enquestes molt adverses. Els socialistes s'han conjurat per salvar els mobles a les municipals i autonòmiques del 22-M i saben que això només ho aconseguiran si són capaços de fer trontollar l'estratègia del PP, que ha posat el pilot automàtic.

Relaxat i molt més somrient que en les últimes setmanes, Zapatero va aprofitar el nou escenari polític per llançar-lo com un bumerang contra els populars: "Ara s'hauran de posar a treballar en un projecte perquè fins ara l'únic que han fet és atacar-me. Li anirà bé, al PP". D'aquesta manera, el PSOE prova de situar la pilota a la teulada de Mariano Rajoy, que fins ara ha personalitzat en Zapatero la responsabilitat d'una hipotètica derrota socialista als comicis del maig. Justament per desactivar aquest discurs, fa setmanes que el PSOE va optar per cancel·lar el macromíting que s'havia de fer ahir a Vistalegre, a Madrid. A canvi, fins a 12 membres de l'executiu espanyol i la majoria de dirigents socialistes es van repartir per tots els racons de l'Estat. Entre ells, els dos protagonistes del previsible duel successori, el vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba, que va ser a Palma, i Carme Chacón, a Elx.

Per si havia quedat algun dubte, Zapatero va reiterar el seu compromís de garantir que seran els militants els que elegiran el nom del candidat: "Ens agrada votar, ser lliures, decidir. No ens agrada el cop de dit perquè no en surt mai res de bo", en una clara referència a la designació de Mariano Rajoy l'any 2003.

Chacón s'emociona

Els militants socialistes, però, no esperen al 22-M i han començat a demostrar que tenen ganes de primàries. Chacón i Rubalcaba van ser rebuts amb crits de "president". Rubalcaba fins i tot va haver de demanar "calma" als militants que tenen pressa per entronitzar-lo com a cap de cartell. En el cas de la ministra de Defensa, l'auditori la va aplaudir quan una espontània ja la situava com a inquilina de la Moncloa. L'un i l'altra, però, van decantar-se per cobrir d'elogis l'encara secretari general del PSOE i fer cas de la seva consigna: "Unitat, força, humilitat i una miqueta d'orgull" per provar de capgirar les enquestes. Emocionada, amb llàgrimes als ulls, Chacón va agrair a Zapatero l'exemple que els ha donat de "coherència, democràcia i generositat".Tot van ser paraules de reconeixement i proximitat a ZP. Fins i tot José Bono va dir que ell era "l'amic" a qui li havia dit, ja fa temps, que no repetiria.

Alliberat de la pressió electoral, el president del govern espanyol va deixar clar que aprofitarà aquesta ofensiva per reivindicar el seu projecte polític i l'obra de govern, sobretot les mesures per combatre la crisi. A Múrcia va ser evident que encara conserva l'afecte del gruix de la militància. Van ser constants les crides a sentir-se "orgullosos" de formar part del PSOE i la necessitat d'explicar a la gent que les reformes són necessàries. No es va estar de demanar més "esforços" a les autonomies i d'agrair el suport dels nacionalistes. Zapatero sap que li queda un any de govern i que té una majoria fràgil al Congrés.

stats