ELECCIONS A ANDALUSIA
Crònica 19/03/2012

El PSOE es refia de la por al copagament per frenar el PP

Els partits andalusos enceten la segona i última setmana de campanya amb la sanitat com a tema estrella. El PSOE denuncia que hi haurà retallades si guanya el PP i Rajoy rebutja el vot de "la por".

Joan Rusiñol
3 min
El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va fer ahir campanya electoral a El Ejido, a Almeria.

MADRID.Diumenge hi ha eleccions al Parlament andalús i per primera vegada des del 1982 el Partit Socialista Obrer Espanyol té molts números de perdre-les. Els resultats tindran un impacte d'abast estatal i per això socialistes i populars s'han arremangat encara més aquest cap de setmana passat per batallar fins a l'últim vot a la recta final de la campanya. Els socialistes atien la por al copagament sanitari per desmobilitzar l'electorat que abans els feia confiança i ara té ganes de girar a la dreta. Els conservadors s'aferren als casos de corrupció a l'administració autonòmica i, sobretot, a les xifres de l'atur, les pitjors de tot l'Estat.

El PSOE rema contra les enquestes. Les que van publicar ahir els principals diaris espanyols El País i El Mundo donaven la victòria a Javier Arenas, del PP. El primer, amb 59 escons (la majoria absoluta són 55) i el segon pronosticava un triomf de la dreta més ajustat, entre 54 i 57 diputats. Davant d'aquest escenari, el socialista José Antonio Griñán es va limitar a dir que encara creu en la capacitat de capgirar la tendència. El seu contrincant va exigir a la militància que treballin "sense un gram d'eufòria, ni mig gram de confiança". L'any 1996 totes les enquestes el situaven com a favorit i al final no se'n va sortir.

Contra "l'impost a la malaltia"

A diferència del maig del 2011, quan el PSOE es va quedar orfe de poder territorial, ara els socialistes poden fer campanya posant d'exemple les polítiques del PP al govern central.

El secretari general del partit, Alfredo Pérez Rubalcaba, va apujar ahir el to i va assegurar que Arenas és "exactament igual" que el president espanyol, Mariano Rajoy. Segons ell, els dos dirigents del PP formen part d'"aquesta dreta que està aprofitant la crisi com a pretext per ajustar comptes amb l'estat del benestar". L'esquerra prova de situar a Andalusia el debat en el terreny de la lluita contra les retallades socials amb l'objectiu prioritari d'activar el seu electorat desencisat, que el 25-M podria quedar-se a casa. Rubalcaba els va recomanar que no es refiessin de la paraula de Rajoy perquè acaba fent, va dir irònicament, tot allò "que no li agrada": apujar impostos i deixar l'acomiadament "a preu de saldo". Per això, està convençut que un cop hagin passat els comicis es decantarà pel copagament sanitari, malgrat que ara asseguri que no n'és partidari. En un acte a El Ejido, a Almeria, va subratllar que el cap de l'executiu fa "callar" els presidents autonòmics del PP que reclamen aquesta mesura i que els populars hi han donat suport a Catalunya. El líder socialista va garantir que no permetrà que es creï un ""impost a la malaltia".

Els populars, en canvi, intenten situar l'agenda de campanya en els ERO fraudulents i en la manca de feina. Tot i això, el PP va passar ahir a l'ofensiva. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assegurar des de Jaén que no pensa reduir les prestacions per desocupació al camp andalús ni té pensat "cap pujada de l'IVA i tampoc de cap impost especial que perjudiqui els més dèbils". La responsable d'Ocupació, Fátima Báñez, que és de Huelva, va anar més enllà. En un acte electoral, va anunciar que els pressupostos estatals, que es presenten a finals de mes, inclouran una partida de 215 milions per al PER, el Pla d'Ocupació Rural. "No es rebaixarà ni un euro" respecte a anys anteriors, va dir. Dimecres convocarà els sindicats agraris "per repartir" els diners.

Arreu de l'Estat, en castellà

El desembarcament de ministres del PP al costat d'Arenas contrasta amb els mítings del PSOE. Rubalcaba i Griñán -que al congrés del partit va donar suport a Carme Chacón- fan el gruix d'actes per separat.

Els populars, amb Rajoy al capdavant, van coincidir ahir al vespre en un míting a Cadis, la ciutat que avui acull la commemoració del 200 aniversari de la Constitució de 1812. De fet, el president espanyol va dir que Andalusia "necessita ara un canvi polític" com ho va ser aquella Carta Magna per a Espanya.

En el seu discurs va assegurar que continuarà amb les reformes i va acusar el PSOE de "posar la por al cos" als ciutadans: "De l'única cosa que cal tenir por és que segueixin els mateixos", va afirmar.

Si Rajoy va subratllar que no deixarà a "l'estacada" cap comunitat autònoma, Arenas va avisar que serà "bel·ligerant" perquè els andalusos que hagin d'emigrar puguin viure en castellà arreu de l'Estat.

stats