ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 12/09/2011

El PSOE vol lleialtat al "projecte comú"

El programa electoral que està dissenyant Alfredo Pérez Rubalcaba aposta per centrar tots els esforços a superar la crisi. Per això, exigeix que les comunitats treballin colze a colze amb l'Estat per sortir-ne.

Joan Rusiñol
3 min
El rumb de Rubalcaba no passa per fer bandera de l'espanya plural de zp El candidat del PSOE, en un acte a Galapagar, vol recuperar la iniciativa un cop superada la reforma constitucional, i ahir va donar a conèixer el document marc que es debatrà a la conferència política que el PSOE farà a finals de mes. El document aposta per cosir millor Espanya, crear ocupació i defensar l'educació i l'ensenyament públic.

Madrid."El projecte comú [espanyol] no pot ni ha de reduir-se a una declaració jurídica". Ara toca estar al servei de Madrid. Aquest és l'esperit que impregna el document marc que el PSOE debatrà a la conferència política que farà el primer cap de setmana d'octubre. El candidat Rubalcaba, bon coneixedor dels nous estatuts d'autonomia, vol deixar enrere l'etapa de la reivindicació i exigeix que ara tothom remi en el mateix sentit. Per això, proposa unes "estratègies nacionals" en què l'Estat i els governs territorials haurien de cooperar amb "lleialtat i responsabilitat mútua". Curiosament, és una idea semblant a la llei de cooperació autonòmica que va intentar tirar endavant José María Aznar en la seva segona legislatura i que va fracassar per poc consens.

Anys després, el PSOE -més pragmàtic i sotraguejat per la crisi- no parla de construir una autèntica Espanya plural, com feia Zapatero el 2004 com a resposta a l'aznarisme. El document marc es limita a reivindicar només la "cultura federal" i el model autonomista com una bona eina per preservar la diversitat cultural i ser eficaç a l'hora de gestionar les polítiques socials.

Socialisme clàssic

Tot i que ara comença el període per esmenar el text, el fons de la proposta que Rubalcaba portarà a les urnes sembla inamovible. Els últims dies ha deixat molt clar que aposta per un model de socialisme clàssic, allunyat de la socialdemocràcia més liberal, que reforci l'Estat com a motor per garantir la igualtat i atreure el votant de més a l'esquerra. L'objectiu de Ferraz és despertar l'electorat tradicional per, com a mínim, resistir. Per això, la proposta de programa electoral recull la necessitat d'avançar en qüestions com el "reconeixement constitucional del mercat únic", una vella aspiració de l'espanyolisme. De fet, el líder socialista ja va anunciar divendres que faria una llei per harmonitzar les legislacions arreu de l'Estat, una proposta que Mariano Rajoy, del PP, ha fet durant tota la legislatura.

Hi ha més exemples. Rubalcaba aposta per convertir l'impost de patrimoni en estatal [més informació a la secció d'Economia] o per "enderrocar barreres territorials per garantir la completa mobilitat entre els serveis socials de tot el territori estatal". Com Rajoy, no reivindica el retorn de competències a l'Estat, però sí, en canvi, la conveniència d'aguditzar la "la responsabilitat i l'esforç conjunt" per guanyar en "competitivitat".

Rubalcaba té molt pensada l'estratègia per aconseguir-ho. Des de la defensa encesa de l'estat de les autonomies i de la pluralitat que això representa, demana "consciència de formar part d'un projecte comú". Això, a la pràctica, s'hauria de traduir en una coordinació d'esforços per tirar endavant temes "crucials per al nostre país". Els socialistes creuen que podria ser molt útil a l'hora de treballar en polítiques d'ocupació, d'immigració, d'ajuda als emprenedors o en l'educació. Per a tots els nivells de l'administració comportaria "objectius definits" i "obligacions exigibles". Aquestes "estratègies nacionals", segons el PSOE, haurien de comptar amb el vist-i-plau de la conferència de presidents autonòmics o del Senat, "sempre a proposta del govern espanyol", després de pactar-ho bilateralment.

El regust de fons recorda el discurs que va fer Rajoy a la convenció autonòmica del PP del març, quan va demanar als barons territorials que posessin a treballar els seus governs per liderar la recuperació econòmica de l'Estat. Aleshores el líder del PP va afirmar que les comunitats han de ser "la porta d'entrada a l'espai comú, que és Espanya".

Els socialistes mantenen l'objectiu de reformar el Senat com a veritable cambra territorial per coordinar aquest nou model. Ara bé, conscients que el PP hi posa moltes traves, el PSOE assumeix que haurà de ser factible igualment sense reformar-lo.

Ara la paraula la tenen les federacions socialistes i la conferència política del 30 de setembre, 1 i 2 d'octubre. Però el camí està traçat.

stats