L'ESTAT DEL BENESTAR
Crònica 01/03/2012

Pacte per homogeneïtzar la sanitat

Totes les comunitats autònomes hauran d'oferir el mateix catàleg de serveis mínims sanitaris. El PP vol unificar les prestacions i també acorda un únic calendari de vacunes i una nova targeta sanitària.

J. Rusiñol / L. Bonilla
2 min
LA GENT GRAN, LA MÉS AFECTADA PER LA SATURACIÓ DE LES URGÈNCIES
 L'afluència de pacients ahir al migdia al servei d'urgències de l'Hospital de Bellvitge va obligar a habilitar una sala enmig del passadís per acollir els malalts que esperaven ser ingressats o que els fessin proves. Aurèlia Gómez, de 73 anys, feia sis hores que esperava que la traslladessin a una habitació monitoritzada i Juan García, de 84 anys, estava en una llitera esperant ser ingressat o traslladat a un altre centre. "Del tracte dels professionals no en tenim queixa", deien.

MADRID/BARCELONA."Cal posar una mica d'ordre", admetia ahir satisfet a Madrid el conseller de Salut, Boi Ruiz, a la sortida del Consell Interterritorial, que aplega el govern espanyol i les comunitats. A la reunió es van posar les bases d'un pacte d'estat per establir quins serveis mèdics bàsics han de poder rebre els espanyols, visquin on visquin. Dit d'una altra manera: quines prestacions es compromet a pagar l'executiu central a través dels diners que destina a sanitat, una competència transferida a les autonomies.

La ministra Ana Mato va assegurar que amb aquesta iniciativa "no es tracta de retallar" sinó de revisar què ofereix cada govern territorial i posar el catàleg de mínims al dia. Per justificar l'acord, va apel·lar a motius d'eficiència en un moment de crisi, però també va recordar que el principi "d'igualtat a tot el territori nacional" formava part de la campanya electoral del PP el 20-N. El responsable de sanitat dels populars i conseller a Castella-la Manxa, José Ignacio Echániz, va admetre que "és evident que cal ajustar" perquè "l'economia espanyola està en un risc greu". I va demanar al govern espanyol que no s'arronsi a l'hora d'"homogeneïtzar" serveis.

Calendari de vacunació únic

L'acord que es va començar a plantejar ahir s'articularà al voltant de la subcomissió que s'ha creat al Congrés, després d'una moció de CiU que reclamava un Pacte de Toledo per a la sanitat. És a dir, fer com en el cas de les pensions i treure aquest camp de la lluita partidista. La immensa majoria de comunitats autònomes, que travessen moments econòmics difícils, hi van estar d'acord, cansades d'assumir noves obligacions de l'Estat sense rebre els diners necessaris per posar-les en marxa. Els últims exemples a Catalunya són l'avortament, el peu diabètic i l'atenció bucodental.

Ahir també es va avançar en la unificació d'altres elements. El govern espanyol i les autonomies van pactar un calendari de vacunació únic per a tot l'Estat, que fixa les dates i l'edat en què han de ser subministrades. Serà l'any que ve quan entrarà en vigor. Amb l'objectiu d'estalviar, les dues parts van acordar la compra centralitzada de vacunes de la grip i de vacunes infantils. Segons el ministeri, es tracta d'una inversió en prevenció de 200 milions d'euros. Hi haurà, a més, una clàusula que evitarà preus més barats per als que vagin per lliure.

El conseller Ruiz també va posar èmfasi en la necessitat de gastar menys i va garantir que la despesa farmacèutica catalana baixarà més d'un 8% aquest any, el percentatge en què ja es va reduir la factura l'any passat. Entre als acords del Consell, hi ha avançar en la targeta sanitària única i vitalícia per moure's per tot l'Estat, l'harmonització d'autoritzacions per a empreses sanitàries i una xarxa estatal d'agències d'avaluació que són les que decidiran com es revisa a la baixa la cartera de serveis en temps de crisi. A la reunió d'ahir no es va parlar de copagament ni d'implantar a tot l'Estat un tiquet moderador com a Catalunya. El ministeri diu que primer vol rebre les recomanacions tècniques, que espera tenir d'aquí un mes.

stats